EU-kommisionen har indledt en dybtegående undersøgelse af den tyske koncern Bayers planlagte fusion med amerikanske Monsanto. Kommissionen er bekymret over, at fusionen kan mindske konkurrencen på områder som pesticider, frø og plantegen-markedet. Det skriver EU-kommissionen i en pressemeddelelse.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er bekymret for, at fusionen kan påvirke konkurrencen og prisen på virksomhedernes produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Frø og pesticidprodukter er afgørende for landmænd og i sidste ende forbrugere. Vi skal sikre en effektiv konkurrence, så landmændene kan få adgang til innovative produkter, bedre kvalitet og også købe produkter til konkurrencedygtige priser. Og samtidig opretholde et miljø, hvor virksomheder kan forny og investere i forbedrede produkter, siger Margrethe Vestager.

Konkurrencen

Hvis fusionen går igennem, bliver selskabet det største i verden, når det gælder integrerede pesticid- og frøvirksomhed. Det vil ifølge EU-kommissionen skade konkurrencen, da begge virksomheder er aktive i at udvikle nye produkter på disse områder.

Pesticider

Begge virksomheder producerer glyphosat-produkter. Produkter, der ikke findes mange alternativer til.

Ifølge kommissionens foreløbige undersøgelse er Monsanto og Bayer to ud af et meget begrænset antal konkurrenter på dette område. Det indbefatter, ifølge kommissionen, at de er i stand til at opdage nye aktive ingredienser og udvikle nye sammensætninger, herunder at tage fat på et voksende problem med ukrudt, der er modstandsdygtigt over for eksisterende produkter.

Frøavl

Virksomhederne avler desuden begge grøntsagsfrø. Kommissionens oprindelige undersøgelse viser, at de tilsammen har store markedsandele på en række af disse grøntsagsfrømarkeder, og at nogle af deres produkter konkurrerer direkte med hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover avl har både Bayer og Monsanto licensiering af frø til flere markafgrøder. Monsanto har den højeste markedsandel af rapsfrø i Europa, og Bayer har den højeste markedsandel i rapsfrø på verdensplan.

Plantegener

Det sidste af kommissionen kritikpunkter er konkurrencen i udvikling af plantegener. Det gælder højde, pesticid-tolerance og insekt- eller sygdomsresistens for planter. Ifølge kommissionens foreløbige undersøgelse har Monsanto en dominerende rolle på flere af plantegen-markederne verden over. Bayer er en af ??de få konkurrenter til Monsanto på visse plantegen-markeder. De har blandt andet udviklet alternativer til Monsantos pesticid-tolerance plantegener.

Kommissionen vil undersøge, om fusionen mellem de to kan føre til en dårligere konkurrence på disse områder.