Ulovlige udenlandske pesticider, opbevaring af giftige pesticider uden for giftrum, utætte emballager, brudte pakninger og salg af pesticider, der ikke længere må sælges i Danmark.

Sådan lyder nogle af de lovovertrædelser, der mødte Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, da den sidste år gennemførte kontrolbesøg blandt forhandlere og importører af bekæmpelsesmidler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der skal styr på import, salg og opbevaring af bekæmpelsesmidler,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

I alt levede 42 ud af 93 besøgte virksomheder ikke op til reglerne for korrekt opbevaring og salg af pesticider. 30 af forhandlerne havde pesticider på hylderne, som ikke mere må sælges, fordi godkendelsen er ændret eller udløbet. Ikke godt nok, mener miljø? og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Der skal styr på import, salg og opbevaring af bekæmpelsesmidler. Den store overtrædelsesprocent vidner om, at der er plads til forbedring hos forhandlere og importører, og derfor er det også et element i forhandlingerne om en ny pesticidstrategi, siger Esben Lunde Larsen.

I 2016 besøgte Kemikalieinspektionen bl.a. byggemarkeder, planteskoler, havecentre og grovvareforhandlere, der opbevarer og videresælger bekæmpelsesmidler til både privat og erhvervsmæssig brug.

På baggrund af kontrollen har Miljøstyrelsen meldt fem virksomheder til politiet, sendt 42 indskærpelser til de pågældende virksomheder om at stoppe ulovlighederne, som bl.a. omfattede salget af ulovlige pesticider, og udstedt påbud om at destruere ulovlige midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pesticider godkendes kun for en periode. Miljøstyrelsen anbefaler, at forhandlere og importører jævnligt tjekker op på, om de midler, som de har stående på lageret eller i butikkerne, er godkendte.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man tjekke, om et middel er godkendt.