Lyt til artiklen:

Von der Leyen trækker forslag om halvering af pesticidforbrug tilbage

00:00
Hastighed: ???x
02:34

- Landbrugerne mærker klimaforandringerne først. Tørke og oversvømmelser har truet deres kvæg og ødelagt høsten. De mærker konsekvenserne af den russiske krig - inflationen, stigende omkostninger til energi og gødning. Alligevel arbejder de hårdt hver dag og producerer høj-kvalitets fødevarer. For det skylder vi dem tak og respekt.

Sådan indledte formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, sin tale ved tirsdagens møde i plenarsalen i parlamentet i Strasbourg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ude foran havde franske landmænd opmarcheret traktorer med hornet i bund. De gjorde opmærksomme på den utilfredshed, der har ulmet blandt europæiske landmænd den senere tid.

Se billederne: Landmænd blokerer EU-parlamentet i Strasbourg

Se også:

Se billederne: Landmænd blokerer EU-parlamentet i Strasbourg

- Landbrugerne fortjener at blive hørt. De er bekymrede for erhvervets fremtid og deres egen fremtid som landbrugere. Men de ved også, at landbruget skal gå mod en mere bæredygtig produktionsform for også i de kommende år at kunne skabe profit, lød det fra von der Leyen, som pegede på, at debatten om landbruget er blevet for polariseret.

I stedet skal der skabes tillid. Hun påpegede, at EU har de sundeste fødevarer af verdens bedste kvalitet takket være landbruget.

- Penge er vigtige, men ikke alt. Sunde naturressourcer er også afgørende for høje udbytter, og frugtbare landbrugsjorder har altid været rygraden i landbrugspolitikken. Vi ved, at 60-70 procent af den europæiske jord er i dårlig forfatning. Det skal vi gøre mere for at vende om på med effektiv naturbeskyttelse. Landbrugerne skal have en god businesscase til at beskytte naturen, og det har vi måske ikke givet dem på overbevisende vis, konstaterede Urslua von der Leyen, inden hun på bemærkelsesværdig vis rakte en større olivengren frem mod landbruget.

For EU-Kommissionens ønske og forslag om at halvere pesticidforbruget i landbruget er blevet et billede på den polariserede debat. EU-Parlamentet har forkastet forslaget, og i ministerrådet sker der heller ikke fremskridt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor foreslår jeg Kommissionen, at vi trækker forslaget tilbage. Emnet skal blive på dagsordenen, men vi skal gå videre med en anden tilgang og mere dialog. På det grundlag kan kommissionen så komme med et nyt forslag med et bedre indhold, som er udarbejdet sammen med landbruget, sagde formanden.

Fransk landmand: Europa vil os ikke, Frankrig vil os ikke

Se også:

Fransk landmand: Europa vil os ikke, Frankrig vil os ikke