Produktionsapparatet i de danske stalde er så nedslidt, at det får konsekvenser for landbrugets konkurrenceevne.

Advarslen kommer fra LandboNords årsmøde for ØkonomiRådgivning, som sammen med LandboSyd og LMO netop har gennemgået 2016 regnskaberne for 210 jyske bedrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedslidt inventar er ikke et særsyn, når man kommer rundt i de danske stalde. Flere års krise har gjort det svært at få luft i økonomien til at investere i nyt. Den tendens står nu lysende klart efter LandboNord, sammen med LandboSyd og LMO, har gennemgået 210 2016-regnskaber for jyske mælke- og svineproducenter.

- Der er en klar ubalance i forholdet mellem afskrivninger og investeringer. Siden 2013 kan vi se, at der er blevet investeret mindre og mindre. Og for 2016 er vi helt i bund. Det bekymrer os, for det vidner om et produktionsapparat, som slides ned, og det vil om få år få konsekvenser for landbrugets konkurrenceevne, hvis der ikke sker noget nu, siger vicedirektør i LandboNord, Andreas H. Brandt.

Beskedne investeringer

Analysen af regnskaberne viser heldigvis også, at det går bedre med indtjeningen i de konventionelle landbrug. Især svineproducenterne har haft en stabilt stigende kurve hen over regnskabsåret 2016, og mælkeproducenterne er også på vej i den rigtige retning. Prognosen for 2017, baseret på faktiske budgetter i LandboNord, LandboSyd og LMO viser, dog meget beskedne investeringer.

- Der bliver lappet huller i øjeblikket. Vi står i dag med nogle landmænd, som udover at have været presset, også har været nødt til at effektivisere i alle dele af produktionen. Den øvelse er for de fleste gået rigtig godt, men det har ikke givet plads til mange nye investeringer, siger chefkonsulent i LandboNord, Anne-Mette Søndergaard.

På årsmødet i LandboNords ØkonomiRådgivning, var 300 landmænd, rådgivere og ansatte i landbruget mødt op til en dag i økonomiens tegn. Både fagligt men også politisk. Formand for LandboNords Økonomiudvalg, Martin Andreasen, er glad for de positive prognoser, men håber også, at der er vilje til at investere i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en win-win, hvis pengeinstitutterne er behjælpelige med finansiering til at vedligeholde produktionsapparaterne. Det vil forbedre effektiviteten og hverdagen for landmændene samt give bedre bundlinje på sigt, da det er billigere at vedligeholde end at reparere, siger Martin Andreasen.