Abonnementsartikel

Landbrugspolitik havde ikke nogen særlig fremtrædende plads i efterårets præsidentvalgkamp, selv om netop befolkningen i de store landbrugsstater var afgørende for, at Trump blev valgt.

Måske er dette årsagen til, at Donald Trump har trukket spændingen om, hvem der skal være minister for landbrugsministeriet, USDA, til det sidste. Mens alle andre ministerier længe har kendt deres fremtidige chef, har landbrugsministerposten forblevet ubesat. Nu har Trump imidlertid meddelt, at han har truffet valget: Georgias tidligere guvernør og også tidlige senator Sonny Perdue (70) skal stå i spidsen for USDA's næsten 90.000 ansatte, de fleste i USA, men også en del i udlandet. USDA indsamler og bearbejder data om landbrug og landbrugsrelaterede forhold fra hele verden.

Perdue var Georgias guvernør fra 2003 til 2011. Inden da havde han været senator i 11 år, først som demokrat, siden for republikanerne. Han er opvokset på et kvæglandbrug i det centrale Georgia.

Perdue er oprindeligt uddannet dyrlæge og var inden sin politiske karriere pilot i US Air Force, som han forlod i 1974. Siden pilottiden har han både arbejdet i og været medejer af flere korn- og gødningsfirmaer, som han enten selv har stiftet eller opkøbt, primært i Georgia og South Carolina. Efter sin guvernørtid stiftede han sammen med sin fætter David Perdue firmaet handels- og eksportfirmaet Perdue Partners.

Langvarig proces

Undervejs har adskillige navne været nævnt som varme emner til posten. Blandt andre den pensionerede landmand Don Villwock, der tidligere har været formand for Indianas afdeling af American Farm Bureau Federation, de store landbrugs organisation; og dyrlægen Tom McClusky, der er medstifter af et af Midtvestens største kvægbrug med tilhørende mejeri og besøgsafdeling, også i Indiana.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Var det blevet en af de to, ville Indiana være blevet tungt repræsenteret, da også den nye vicepræsident, Mike Pence, er fra Indiana, hvor han har været guvernør.

Nu blev det i stedet Georgia, der bliver tungt repræsenteret. Også Farm Bureaus præsident, Zippy Duvall, er nemlig fra Georgia ? i øvrigt vinder af et kampvalg mod Don Willcock. Desuden er Perdues fætter, David Perdue, også fra Georgia, medlem af Senatets landbrugsudvalg.

Adskillige andre, både guvernører, landmænd og ledere af større landbrugsvirksomheder i Midtvesten, har været nævnt undervejs.

At udnævnelsen har trukket så længe ud, ses af mange som et tegn på, at Trump ikke tager landbruget tilstrækkeligt alvorligt. Mange frygter også, at hans udmeldinger om frihandel vil skade amerikansk landbrugs store eksportinteresser.

Landbrugsstaten Iowas mangeårige senator, republikaneren Chuck Grassley, peger imidlertid på, at Trump har holdt møder med mange kandidater. Så måske er det lange forløb i virkeligheden udtryk for rettidig omhu.

Ironisk nok var Perdue den første, Trump havde til samtale om posten.

Har stort netværk

Det overraskende i, at den nye minister er fra en sydstat, som er i landbrugssammenhæng er ret ubetydelig sammenlignet med landbrugstaterne i Midtvesten, giver tilsyneladende ingen anledning til kommentarer. Tværtimod fremhæves han som en mand, der har et stort netværk og derfor har gode muligheder for at forhandle den nye landbrugslov, ?Farm Bill?, der skal på plads i 2018. Her er der tradition for mange uoverensstemmelser mellem de store landbrug i Midtvesten og de mange fortrinsvis små brug i Sydstaterne. Perdue fremhæves af mange som manden, der kan bygge bro over de geografiske interesseforskelle.

Det forventes, at amerikansk landbrug vil benytte Republikanernes flertal i begge Kongressens kamre til at arbejde for en landbrugslov, der tilgodeser landbruget og de store eksportvirksomheder. Netop dette er kritikernes vigtigste punkt, idet mange mener, at Perdue ikke vil kunne holde sine egne interesser adskilt fra sit embede.

Blandt de tilfredse er korn- og foderorganisationen National Grain and Feed Association.

- Guvernør Perdue er erfaren og nytænkende problemknuser, der har bevist sit værd som en offentlighedens tjener, siger NGFA's præsident Randy Gordon til Agriculture Online. - Som opvokset på en kvægfarm, hvor der også blev dyrket rækkeafgrøder, har han en uangribelig karakter, er til at indgå aftaler med, har høj integritet og er en energisk, lidenskabelig og utrættelig fortaler for amerikansk landbrug og USA.

Perdue bliver blot den anden sydstatsmand i spidsen for USDA. Den første var Mike Espy fra Mississippi, der var minister under Bill Clinton, og som også var den første sorte på posten.

Også ros til forgængeren

Der er også lovord fra alle sider om den afgåede minister, Tom Vilsack, der ? hvis han var blevet på sin post til den 20. januar ? ville have nået at tjene to hele perioder under Obama. Den 17. januar meddelte han imidlertid, at han havde fået nyt job som direktør for eksportorganisationen U.S. Dairy Export Council, og overlod ministeriet til sin viceminister.

Alligevel bliver Vilsack en af de længst siddende landbrugsministre i USA's historie, idet kun 3 af hans forgængere har siddet to hele perioder eller længere.

Den sidste aktive landmand som minister var John Block i Reagan-tiden.