Det er desværre ikke et ualmindeligt synspunkt i en landbrugsvirksomhed, hvor opgaverne er mange, og tiden er knap, at man ikke har overskuddet til at planlægge virksomhedens strategi.

Og det er et stort paradoks, i og med at strategi er en forudsætning for at sikre sig en fremtid i et udfordrende marked, hvor mange landbrugsvirksomheder kører af sporet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at tage sig tiden til strategi nu for så vidt muligt at styre udenom de udfordringer, der kan komme på sigt, og som potentielt set kan blive langt større tidsrøvere end det forebyggende strategiarbejde, siger virksomhedsrådgiver Per Kristensen fra Patriotisk Selskab.

Fem situationer

Men hvordan påbegyndes strategiarbejdet, hvor skal man starte og slutte?

- Potentielt set kan man starte når som helst. Alle har glæde af en strategi. Der er dog en række situationer i hvilke, det for mange landmænd bliver tydeligt, at der er behov for en strategisk indsats; når de store spørgsmål trænger sig på, og når det gode svar kræver tid, nye vinkler og grundige overvejelser, fortæller Per Kristensen og oplister fem situationer, hvor strategi er den oplagte vej frem:

.- Hvis du skal afhænde din virksomhed inden for de kommende år, men du ved ikke til hvem, hvornår og hvordan. Hvis din virksomheds produktionsapparat i en af de væsentlige driftsgrene vil være nedslidt inden for de næste par år. Hvis en større naboejendom kommer til salg inden for de næste par år. Hvis du har nået dine mål med virksomheden, men har ikke opstillet nogen nye, og hvis du har fundet et nyt og interessant forretningsområde.

En virksomhedsrådgiver kan hjælpe

Ifølge Patriotisk Selskab kan en virksomhedsrådgiver som Per Kristensen kan hjælpe med at starte og ikke mindst drive strategiprocessen. Han udfordrer virksomhedsejeren til at nå til afklaring, så han eller hun kan nå videre i mål både med at formulere og implementere en strategi, som selvfølgelig skal passe til både ejeren, virksomheden og medarbejderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom virksomhedens ledelse har de bedste intentioner, viser al erfaring, at uden hjælp og sparring til strategiarbejdet er der desværre stor fare for, at strategiprocessen vil blive udkonkurreret af hensynet til den daglige drift, og dermed gå i stå, fortæller Per Kristensen.