Blandt initiativerne kan nævnes 15,0 millioner kroner til at dække udgifter i forbindelse med hugststop i ministeriets skove samt forberedelse af udlæg af privat og statslig biodiversitetsskov og en målrettet indsats for at fremme biodiversiteten og for truede arter i skovene.

Der afsættes desuden 1,9 millioner kroner til en indsats mod invasive arter, der skal håndtere spredningsveje, overvågning, kontrol samt aktiv bekæmpelse af arter på EUs liste over invasive arter, som er til stede i Danmark. Det gælder eksempelvis vaskebjørn, hårfrugtet bjørneklo og signalkrebs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biodiversitet

Der afsættes 20,0 millioner kroner til en målrettet indsats på statens arealer til gavn for både planter, dyr og mennesker.

Midlerne anvendes til en pulje lokale projekter på både lysåbne- og skovarealer og har fokus på at skabe mere dynamik, et bedre fødegrundlag eller bedre friluftsmuligheder.

En halv million kroner går til en styrket biodiversitetsindsats i byerne og ligeledes en halvmillion kroner til at undersøge mulighederne for at lave erstatningsnatur. Arbejdet iværksættes i samarbejde med KL og kommunerne. Desuden kan landbrugsorganisationer og de grønne organisationer inddrages sammen med naturfaglig ekspertise.

Incitament for landmænd

Naturstyrelsen ønsker med 0,4 millioner kroner at styrke informationen til lodsejerne om § 3-beskyttet natur og de eksisterende muligheder for at lave ny natur.

Midlerne skal anvendes til en styrket vejledningsindsats, herunder information om mulighederne for at søge støtte til naturpleje, der skal bidrage til at være et positivt incitament for landmanden til at pleje naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endvidere skal midlerne anvendes til at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for en mere fleksibel genopdyrkningsret, så landmanden i højere grad motiveres til naturpleje.