Den nye linje hedder EUX Landbrug og den udbydes i tæt samarbejde mellem Grindsted Gymnasium & HF og Grindsted Landbrugsskole.

Eleverne har de gymnasiale fag på Grindsted Gymnasium, og de landbrugsfaglige fag er på Grindsted Landbrugsskole. Eleverne bor på landbrugsskolen, og indgår i skolens kostskolemiljø. Så på mange måder føles uddannelsen som et efterskoleophold med gymnasiale og erhvervsrettet undervisning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kombinationen af praktisk arbejde, boglig undervisning og kostskolemiljøet har vist sig at være ret populær blandt den gruppe af unge, som interesserer sig for landbrug, men ikke nødvendigvis vil ligge sig fast på en karriere som landmand. Med EUX Landbrug har de unge også mulighed for at læse videre på universitetet eller andre videregående uddannelser. Fælles for alle vores elever er, at de sætter pris på den vekselvirkning, der er mellem skoleophold og praktik, som fylder meget i uddannelsen, forklarer Poul Kirkegaard, EUX-lærer på Grindsted Landbrugsskole.

EUX-eleverne går i skole i et år, herefter er der 1 års praktik på en gård, så kommer de tilbage på skolen i 1½ år, og derefter er de igen i praktik, denne gang i ½ år. Uddannelsen slutter med ½ år på skolebænken. I alt 4 år og 1 måned. Normalt tager de to forløb tilsammen 6 år og 6 måneder.

Løn for at gå i skole

EUX Landbrug har ifølge eleverne flere fordele end det almindelige gymnasium, udover at man får en erhvervsuddannelse samtidig med studenterhuen, så er uddannelsen også skruet sådan sammen, at eleverne får løn under det meste af uddannelsen, både i praktikkerne og i skoledelen. Det kræver dog en uddannelsesaftale med en landmand.

Emil Bylov Steensgaard fra Ørnhøj ved Holstebro er en af de unge, som lige er startet på EUX Landbrug på Grindsted Landbrugsskole. Han er ikke i tvivl om, hvad han skal bruge den gymnasiale uddannelse til.

- Jeg har et mål om at blive selvstændig landmand på et tidspunkt, og jeg er sikker på, at jeg står bedre stillet med en gymnasial uddannelse, når den tid kommer. Det er grunden til, at jeg har valgt EUX Landbrug. Det har været en spændende start, men der er ingen tvivl om, at jeg er mest aktiv de dage, hvor vi har undervisning i landbrugsfagene, afslører Emil Bylov Steensgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heste tiltrækker elever

Sara Schmøkel Andersen (Tønder) og Ida Kjær Heegaard (Thisted) er også lige startet på EUX Landbrug, og de to piger her det til fælles, at de har hest. Da Grindsted Landbrugsskole, sammen med naboen TronsøSkolen, har et flot ridecentre var det attraktivt for de to piger at vælge Grindsted som uddannelsesby.

- Jeg var i tvivl om, jeg skulle vælge landbrugsskole eller gymnasiet, men da jeg så faldt over EUX uddannelsen, så var jeg ikke i tvivl om, at den passede til mig. Jeg vil gerne arbejde med dyr og drømmer om at blive veterinærsygeplejerske. Med en EUX Landbrug i rygsækken er det et godt udgangspunkt for at blive det, siger Sara Schmøkel Andersen

Ida Kjær Heegaard på 16 år er flyttet hele vejen fra Thisted til Grindsted for at læse på EUX-linjen. Det som trak hende til Grindsted var muligheden for at få sin hest med.

- Det betyder rigtig meget for mig, at forholdene for min hest er så gode som her. Det gjorde det nemt at vælge skole. Jeg vil gerne være dyrlæge, og med en landbrugsuddannelse oven i hatten vil det forbedre mine chancer for at komme ind på dyrlægestudiet via kvote 2. Hvis det ikke lykkedes at komme ind på dyrlægestudiet, så har jeg jo min landbrugsuddannelse, som jeg kan bruge, siger Ida Kjær Heegaard.