Hvis alt går som planlagt, vil uddannelsessøgende nu få mulighed for at kombinere landmandsuddannelsen med en gymnasial uddannelse, og hele forløbet vil kun tage kun fire år og to måneder - med praktikantløn efter grundforløbet.

Den nye uddannelse, der har fået navnet Agrostudent, vil begynde den 1. august på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg, hvis ellers Undervisningsministeriet og Det Faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug/Fællesudvalget for Landbrugsuddannelser vil godkende fagsammensætningen, praktik og uddannelsesaftaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser frem til, at bekendtgørelsen snart bliver godkendt, så at EUXlandbrug kan starte 1. august 2011, siger Keld Mikkelsen, der er forstander på Asmildkloster Landbrugsskole.

EUXlandbrug er den officielle betegnelse for den nye erhvervsuddannelse, som udover at uddanne folk til faglærte landmænd også er rettet mod videregående akademiske uddannelser i den grønne sektor som for eksempel dyrlæge eller agronom.

- Det er ikke længere nok at være fagligt dygtig, idet de fleste landbrug efterhånden er blevet så store, at der er tale om større virksomheder, siger Keld Mikkelsen.

Han er en af tovholderne på uddannelsen, der er udviklet i et tæt samarbejde med Viborg Gymnasium og HF, Region Midtjylland og Viborg Kommune.

Videregående uddannelse

Keld Mikkelsen og Lone Eibye, der er rektor på Viborg Gymnasium og HF, forestiller sig, at mange af de kommende elever vil gå videre i uddannelsesforløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man har ambitioner om at blive dyrlæge, agronom eller rådgiver, vil den nye uddannelse være en oplagt mulighed, siger Keld Mikkelsen, hvis ønske er, at 60 procent af eleverne bliver i primærlandbruget, mens resten går til rådgivningsvirksomhederne.

Han nævner, at de akademiske landbrugsuddannelser ikke kræver noget praktikophold.

- Jeg er sikker på, at man som dyrlæge eller agronom vil få større respekt ude hos landmændene, når man selv har en landbrugsuddannelse bag sig, tilføjer han.

Rektor Lone Eibye ser også andre naturvidenskabelige fag som biologi og kemi som oplagte muligheder.

- Og her er vores beliggenhed i Viborg jo en stor fordel, idet der ikke er langt til Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Foulum, som i øvrigt har vist stor interesse for den nye uddannelse, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lone Eibye mener, at de kommende elever vil kunne drage flere fordele af det to-sporede uddannelsesforløb.

- De unge vil få deres læring i to forskellige miljøer, som hidtil har været helt adskilt. Ved at slå gymnasiemiljø og landbrugsfagligt miljø sammen får vi det bedste af to verdener, siger hun og fremhæver den korte afstand mellem skolerne.

- Det tager højst 10 minutter på cykel at komme fra den ene skole til den anden. Og med muligheden for at bo og spise på landbrugsskolen har vi et godt tilbud, tilføjer hun.

Gratis kost og logi

Keld Mikkelsen indskyder, at der er gratis kost og logi på landbrugsskolen for elever under 18 år. Han regner med, at uddannelsen især vil tiltrække landmandsbørn, idet man som praktikvært skal bekoste en del af praktikantens løn - også under skoleopholdet.

- I og med at praktikværten kun får dækket 80 procent af praktikantens løn, vil han kende sin ansøger. Og så er det nærliggende at ansætte sine egne børn, siger Keld Mikkelsen, der fastslår, at med 5.000 professionelle landmænd i Danmark, ville det underligt, hvis ikke den første klasse bliver fyldt helt op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi regner med at kunne tiltrække unge mennesker fra hele landet. forklarer Keld Mikkelsen.

Uddannelsesforløbet er sådan tilrettelagt, at den studerende undervejs kan springe fra den ene af uddannelserne uden at skulle begynde forfra.

- Man fortsætter ganske enkelt på den valgte uddannelse, idet de fag, man har afsluttet, føres videre. Der er altså ingen spild af tid og kompetencer, siger Lone Eibye.

Der vil være mulighed for at høre nærmere om den nye uddannelse, når Asmildkloster Landbrugsskole holder åbent hus den 5. februar.