Kalø Økologisk Landbrugsskole råder i dag over flere forskellige studieretninger således, at man alt efter personlighed og baggrund kan finde en uddannelse, der passer til ens person og ambitioner.

Denne gangs åbent hus er med særligt fokus på skolens EUX-landmandsstudent. Man kan i dag tage en studentereksamen samtidig med, at man uddanner sig til landmand. På fire år opnår man på denne måde både en erhvervsuddannelse som landmand samtidig med, at man får en studentereksamen med i kufferten. Man kan tage sin praktik enten i Danmark eller i udlandet og skolen har et bredt netværk så man kan skræddersy sin uddannelse nøjagtig efter ens eget behov og interesser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En EUX-student er virkelig et friskt og innovativt pust inden for ungdomsuddannelserne. Den er tiltænkt de elever der måske ikke passer 100 procent ind i gymnasieverdenen men også har behov for fysisk aktivitet og praktisk håndelag. Uddannelsen er en vekseluddannelse hvor man eksempelvis om formiddagen har undervisning i gymnasiefag så som engelsk, dansk og matematik og om eftermiddagen kører traktor, arbejder med grøntsager i drivhusene eller passer dyrene i skolelandbruget, siger forstander Nikolaj Houkjær.

Med en EUX fra Kalø i lommen kan man på lige fod med en gymnasiebaggrund søge videregående uddannelser til eksempelvis dyrlæge, veterinærsygeplejerske, biolog, agronom eller lignende. Det er kort sagt en erhvervsfaglig studentereksamen.

Økologi som et værdigrundlag

Kalø er i dag Danmarks eneste økologiske landbrugsskole og huser godt 100 årselever og 30 ansatte.

Økologi er ikke en religion på Kalø - men et værdigrundlag og dermed en fast bestanddel af alt hvad man foretager sig på skolen. I undervisningen lærer man hvordan man dyrker jorden økologisk, men man relaterer samtidig til hvordan man dyrker jorden konventionelt, alene af den simple grund at gøre eleverne i stand til at sammenligne de to dyrkningsformer, og gøre dem klart hvorfor økologi er en mere bæredygtig vej for fremtiden end den konventionelle.

Noget andet der er med til at gøre skolen særegen er det faktum, at den råder over et skolelandbrug med 68 hektar jord, masser af maskiner, husdyr der blandt andet tæller Jersey køer, frilandsgrise, får, høns og kaniner. Desuden har skolelandbruget en økologisk gårdbutik hvor der hele året sælges fødevarer fra skolens egenproduktion.