Virussygdommen PEDv, der især rammer pattegris og nyfravænnede smågrise, har i en årrække været særdeles tabsgivende i blandt andet USA, Kina og Østeuropa.

Selvom det nu er aftagende i USA, er status uændret i Kina og Østeuropa. For at undersøge mulighederne for at begrænse sygdommen internationalt besluttede Vitfoss tidligere i år at lade forskere undersøge, om Stalosan, der allerede er kendt for at være effektiv over for PRRS-virus samt Salmonella- og Lawsonia-bakterier, virker mod PEDv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultater fra en række laboratorieforsøg på University of Minnesota viser, at Stalosan har en markant effekt over for PEDv.

- Det er yderst interessante resultater, forskerne er nået frem til. Det er således signifikant, at Stalosan virker særdeles godt, ja det er lige ved at fjerne al PEDv-virus i forsøgene. Ifølge forsøgene er effekten 99,9 procent, siger direktør Hans Aae, der har ansvaret for DLG-koncernens Forskning & Udvikling.

De klare meldinger fra forskerne i USA betyder, at Vitfoss nu gør klar til at markedsføre Stalosan og produktets effekt til at forebygge såvel som bekæmpe PEDv i de områder i verden, hvor sygdommen er et problem.

Mindre ædelyst, diarré og opkast.

- Svinebranchen har gjort meget for at begrænse risikoen for, at PEDv-smitten kommer til Danmark, og det er yderst tilfredsstillende. Men på visse markeder er det et stort problem, så derfor vil vi nu tage hul på at rulle nyheden og produktet ud til de områder, der er ramt. Også for at minimere sygdommens udbredelse, fortæller Hans Aae.

Dyrlæge Pia Conradsen, Svinevet, giver klare skulderklap til de nye resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ud over at det er nødvendigt at immunisere smittede besætninger, så er trin to at reducere smittetrykket, og her er Stalosan-resultaterne uhyre interessante, for vi har ikke hidtil haft effektive midler til det, siger Pia Conradsen, der understreger, at det er vigtigt på smittede ejendomme at reducere smittetryk, ligesom det er vigtigt at begrænse risikoen for smittespredning under transport mellem besætninger.