Abonnementsartikel

Den alvorlige diarrésygdom PED har lige nu katastrofale følger på en lang række østeuropæiske svineejendomme. LMO-svinekonsulent opfordrer til strammere karantæneregler, hvis sygdommen skal bremses.

- Vi skal for alt i verden holde smitterisikoen udenfor landets grænser, siger LMO-svinekonsulent Anders P. Andersen, og opfordrer til strammere karantæneregler for ansatte i dansk svinebrug, når de fx kommer tilbage til arbejde efter en tur i udlandet.

Fatal sygdom

En dødelighed på 100 procent. Så slemt kan det ende for nyfødte grise, hvis PED kommer indenfor dørene i svinestalden. Den ekstremt farlige sygdom, og det faktum, at der er blevet konstateret udbrud på svinefarme i Ukraine gør, at LMO?s svinekonsulent Anders P. Andersen nu maner til forsigtighed.

- Det er lige før, jeg har lyst til at råbe ?ulven kommer, ulven kommer?, for det er virkelig en alvorlig sag. Risikoen for at få sygdommen indenfor dørene er sindssyg stor, og selvom vi lykkeligvis endnu ikke har set sygdommen i Danmark eller Skandinavien, så har vi smittefaren meget tæt på, siger svinekonsulent Anders P. Andersen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det, der gør, at smittefaren er tæt på, er kontaktfladen til udlandet.

- Mange danske landmænd har udenlandske medarbejdere ansat, og når de kommer hjem til Ukraine eller hvor de nu er fra, så får de meget typisk nogle fødevarer med i bagagen til det danske frokostbord. Der er desværre mange, der ikke overholder forbuddet mod at indføre fx mælkeprodukter og kødvarer, siger Anders P. Andersen og forklarer, at disse fødevarer nemt kan indeholde smitte.

Karantæne i 48 timer

En af de forholdsregler, som man selv kan tage, handler om karantæne. Som reglerne er i dag, er de næsten for blide, mener svinekonsulenten.

- Jeg vil gerne opfordre til, at enhver landmand med respekt for sig selv, sin besætning og sine udenlandske medarbejdere strammer karantænereglerne på alle områder til 48 timer. Glem alt om blot 12 timer, som de officielle regler lyder for nogle risikoområder. Det er alt for lidt, siger Anders. P. Andersen.

De danske smittebeskyttelsesregler er delt op i høj- og lavrisikoområder og med forskellige varianter af undtagelser. Men det er ikke godt nok, mener Anders P. Andersen.

- Som situationen er nu - og den er meget alvorlig ? så mener jeg, at vi skal lave en nultolerance. Det vil sige, at uanset hvilket land, folk har været på besøg i, så gælder der de samme 48 timer. Og de samme regler gælder i øvrigt også for landmanden, hvis han tager på jagt efter fx vildsvin i Tyskland. Smittefaren er ikke at spøge med, siger svinekonsulenten.