En ny pilot-undersøgelse viser, at desinfektionsmidlet Stalosan F kan være effektivt i bekæmpelsen af MRSA-bakterien hos grise.

Ifølge DLG, som ejer Stalosan-producenten Stormøllen,  er undersøgelsen udført af forskere ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet i samarbejde med Stormøllen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undersøgelsen blev gennemført  under kontrollerede forhold tættest muligt på et almindeligt staldmiljø.

- Stalosan F og andre desinfektionsmidler har tidligere vist at være effektive mod MRSA i laboratoriet, men det banebrydende er, at det nu ser ud til, at Stalosan også vil kunne virke under nær-faktiske forhold i staldene ved at reducere mængden af MRSA i luften. Nu er det vigtigt at teste produktet i stalden for at se, om det kan anvendes til at reducere risikoen for overførsel til landmændene , siger professor Luca Guardabassi Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

Alvorlige sygdomme

MRSA er en stafylokok-bakterie, som kan overføres mellem dyr og mennesker. Man kan sagtens bære bakterien uden at have infektion, men omvendt kan bakterien også give alvorlige sygdomme som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.

Sammenlignet med mange andre lande har Danmark fortsat en lav forekomst af MRSA, men siden 2003 er der ifølge Statens Serum Institut sket en kraftig stigning i antallet af nye tilfælde af MRSA i Danmark, og i 2011 var der 1.293 tilfælde - det højeste antal i 25 år.

Denne stigning skyldes især en ny type af MRSA (CC398), som primært findes i svin.