Stalosan F, som bedst er kendt som desinfektionsmiddel, der bruges på bundlaget i stalde hos alle typer af husdyr, viser sig i en ny undersøgelse at kunne bekæmpe MRSA hos grise.

Undersøgelsen blev gennemført af forskere under kontrollerede forhold tættest muligt på et almindeligt staldmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stalosan F og andre desinfektionsmidler har tidligere vist at være effektive mod MRSA i laboratoriet, men det banebrydende er, at det nu ser ud til, at Stalosan også vil kunne virke under nær-faktiske forhold i staldene ved at reducere mængden af MRSA i luften. Nu er det vigtigt at teste produktet i stalden for at se, om det kan anvendes til at reducere risikoen for overførsel til landmændene, siger professor Luca Guardabassi Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.

MRSA er en stafylokok-bakterie, som kan overføres mellem dyr og mennesker. Man kan sagtens bære bakterien uden at have infektion, men omvendt kan bakterien også give alvorlige sygdomme som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen. Sammenlignet med mange andre lande har Danmark fortsat en lav forekomst af MRSA, men siden 2003 er der ifølge Statens Serum Institut sket en kraftig stigning i antallet af nye tilfælde af MRSA i Danmark, og i 2011 var der 1.293 tilfælde, det højeste antal i 25 år. Denne stigning skyldes især en ny type af MRSA (CC398), som primært findes i svin.

- Vi vil derfor snart undersøge nærmere, hvordan Stalosan F kan bruges i kampen mod MRSA i danske og internationale svinebesætninger. Det er vigtigt at bekæmpe MRSA, fordi vi producerer et stort antal svin i Danmark, og svin er primært bærer af CC398 MRSA-bakterien, siger Jan van Wyhe-Storgaard, der er faglig ansvarlig for Stalosan.

Resultat

Resultaterne viste, at der ikke var MRSA i luft og strøelse i Stalosan F Danboksen efter 18 dage, modsat kontrol Danboksen, hvor der fandtes MRSA i prøverne. Samtidigt var MRSA i trynen på grisene faldende i Stalosan F Danboksen. Da man stoppede behandlingen med Stalosan F, blev der igen målt en stigende mængde af MRSA i luften og strøelsen. Konklusionen er derfor, at Stalosan F har en tydelig effekt mod MRSA i et tilnærmet staldmiljøet, og specielt kontrollen af MRSA i luften er interessant, eftersom MRSA CC398 primært smitter mennesker via luften i stalden. 

Den unikke effekt af Stalosan F kan således opretholdes i et miljø med både grise, strøelse, gødning og anden organiske forurening, som kan forringe effekten af desinfektionsmidler generelt.