Det går hurtigere med at få godkendelserne i hus, når stalden skal udvides eller antallet af dyr skal hæves. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen.

Hvor der i 2012 var en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på husdyrsager på 10,1 måneder, er sagsbehandlingstiden nu nede på 6,6 måneder i gennemsnit. Det er noget, som vækker begejstring i Miljøministeriet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- En kort sagsbehandlingstid er afgørende for landbrugets muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser. Samtidig er det godt for miljøet, fordi ny teknologi bliver indført hurtigere. Den korte sagsbehandlingstid er resultatet af en målrettet indsats, hvor der på to år er barberet over en tredjedel af sagsbehandlingstiden. Men jeg håber på, at vi kan nå endnu længere ned, og derfor vil jeg sammen med kommunerne også have fokus på dette område fremover, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Hos Landbrug & Fødevarer er man godt tilfreds med de kortere sagsbehandlingstider, som bliver en gevinst for landbruget.

- Det er en fornøjelse at se, at det fortsat går den rigtige vej med sagsbehandlingstiderne på landsplan. Hvis vi skal have vækst i landbruget er det vigtigt, at landmændene smidigt kan udvide med nye stalde og flere dyr. Det kræver en hurtig sagsbehandling hos kommunen. Man kan eksempelvis nævne Bornholm og Mariagerfjord, der begge inden for to år har sænket sagsbehandlingstiden fra 22 måneder til under 6 måneder, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør hos Landbrug & Fødevarer.

Han tilføjer, at det er særligt glædeligt, at kommunerne med mange husdyrgodkendelser har lagt sig i selen. Blandt de 19 kommuner med mere end 15 sager sidste år har stort set alle kortere sagsbehandlingstider end i 2013.

Plads til forbedring

Det er dog ikke lutter røde roser, for det er ikke alle kommuner, der har været lige gode til at få sagsbehandlingstiden ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til gengæld er der enkelte kommuner, der desværre ser ud til ikke at tage behandlingen af husdyrsager alvorligt nok, siger Flemming Nør-Pedersen og nævner blandt andet Thisted Kommune.

Her har man for andet år i træk hævet sagsbehandlingstiden og ligger nu med et gennemsnit på mere en to år, og der er stadig mange uafgjorte sager, der har været mere end ni måneder undervejs

I Odsherred ser situationen også vanskelig ud for landmænd, der vil udvide. Kommunen afgjorde blot en sag i 2014. Behandlingen tog 56 måneder, altså mere end fire et halvt år. Af de 12 sager, som ligger hos kommunen lige nu, har de ni allerede været til behandling i mere end ni måneder.

- Det må simpelthen være muligt for kommuner som Thisted og Odsherred at finde en løsning. Hvis det handler om mandskabsmangel, bør man kunne lægge opgaven ud til andre, eksempelvis en af nabokommunerne, siger Flemming Nør-Pedersen.