Abonnementsartikel

Gamle nyheder er ikke nødvendigvis uinteressante - specielt ikke når der er tale om rigtigt gamle traktorer og entreprenørmaskiner.

Vi må indrømme, at det, der oftest fokuseres på, når snakken falder på E&H'15, er nye maskiner og andre produktnyheder. Men sædvanen tro er der et udstillingsområde, som skiller sig ud fra mængden - for her finder man med garanti ikke nogen form for nyheder.

Det lyder måske som et forsøg på at tale standen ned - men realiteten er det stik modsatte. Det, der tilbydes, er nemlig intet mindre end et kig i historiebøgerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På standen udstilles gamle entreprenørmaskiner, som for længst er uddaterede - men som samtidigt bærer fortidens charme. De er et vidnesbyrd om, hvordan udviklingen af entreprenørmaskiner har flyttet sig - samtidigt med, at grundprincipperne langt hen ad vejen er de samme.

Fra nyt til gammelt

Bag denne specielle udstilling står Dansk Veteran Traktor Klub - med ildsjælen Bent-Ole Larsen som en bærende figur. Hans interesse for gamle entreprenørmaskiner begyndte imidlertid et helt andet sted - nemlig med interessen for nye.

- Jeg begyndte i 1975 at samle på brochurer om entreprenørmaskiner, og jeg har i øvrigt været maskinfører i 38 år, inden jeg gik på efterløn. Dengang var det nye maskiner, der interesserede mig, men som tiden gik, blev de nye maskiner til gamle, forklarer han og tilføjer, at nye maskiner uomtvisteligt hænger sammen med de gamle.

Det var især inspiration fra Sverige, der satte skub i interessen. Han var således i kontakt med den svenske veteranklub Maskinskyddarna, og det satte for alvor gang i passionen.

Efterlyser maskiner

Det bliver i øvrigt for femte gang, at Bent-Ole Larsen deltager i en entreprenørmesse med gamle veteran-entreprenørmaskiner. Det vil sige, at han både har udstillet, dengang det hed EGA, han var med til E06 og E09, og nu er det E&H, der står på plakaten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne er han imidlertid ikke selv i stand til at levere.

- Jeg prøver ihærdigt at skaffe maskiner til standen. Jeg er jo afhængig af, at andre er villige til at tage en spændende gammel maskine med, forklarer han og understreger, at man meget gerne må kontakte ham, hvis man skulle have noget interessant, der vil passe ind i konceptet.

Bent-Ole Larsen fremhæver i øvrigt, at han ikke ville være i stand til at deltage i denne slags arrangementer, hvis det ikke havde været for Dansk Veteran Traktor Klub.

- Jeg kan ikke stå allene med sådan noget her, og jeg har derfor fået meget stor hjælp fra dem, fortæller han. Det er også på Dansk Veteran Traktor Klubs hjemmeside under "Arrangementer" og derunder "Kalender", at man kan finde informationer om deltagelsen på E&H'15 - samt kontaktoplysningerne på Bent-Ole Larsen.

En snak om fortiden

Hvis alt går, som maskinenentusiasten håber, vil et besøg på hans stand byde på et interessant historisk tilbageblik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil forsøge at beskrive historien så godt som muligt. De maskiner, som kommer med, vil blive udstyrret med et skilt, hvor produktionsåret blandt andet vil stå på. og så kan det jo give anledning til en god snak, lyder det fra ham.

- Der sker et eller andet helt specielt, når en gammel motor starter op, for så står mange lige pludselig og kan genkende lyden fra gamle dage, slutter Bent-Ole Larsen af.