Abonnementsartikel

Fredag begynder man forsøgsvis at hæve noget af grundvandet i Store Vildmose. Viser forsøget sig at få et positivt resultat, kan det få betydning for dyrkningsmetoden af de populære Vildmosekartofler.

Som en del af Projekt Bæredygtige Vildmosekartofler vil kartoffelavler Jan Nørgaard nu begynde at foretage en kontrolleret dræning af sin mark. Det sker ved en blokering af grøfter, så grundvandet bliver hævet. Det sker fredag den 27. marts klokken 13 på adressen Biersted Mosevej 277, 9440 Aabybro.

I flere dele af verden forskes der i øjeblikket intenst i, hvordan man kan udnytte tørvejorde så skånsomt som muligt. Nye erfaringer fra Finland tyder på, at det kan være en god idé at hæve grundvandsspejlet, så nedbrydningshastigheden af tørvejorden sænkes for samtidig at forhindre udledning af klimagasser.

Tørvelag synker

Hvert år synker tørvelaget i Store Vildmose, men selve hastigheden er ikke videnskabeligt undersøgt. Men det er en gruppe kartoffelavlere, rådgivere fra LandboNord og Seges, Smagen af Nordjylland samt Aarhus Universitet i øjeblikket ved at undersøge over en periode på foreløbig et år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bæredygtige kartofler

Dyrkningen af Vildmosekartoflen har vist sig at være et stort aktiv for området. Tørvejorden betyder, at kartoflerne får en meget høj kvalitet, da jorden der dyrkes i næsten udelukkende består af organisk materiale, og nedbrydningen af tørvelaget truer derfor kartoffelproduktionen. I dag beskæftiger den produktion knap 250 nordjyder, så viser det sig, at en kontrolleret dræning får den ønskede effekt, kan det få betydning for områdets fremtid.

Projektet "Bæredygtige Vildmosekartofler" er støttet af både Region Nordjylland og EU. Kartoffelavlerne vil gennem projektet forsøge at inddrage flere nye dyrkningsmetoder, så det vil være muligt at gøre kartoffelavlen bæredygtig.