Abonnementsartikel

Ifølge Seges vil forbuddet mod at gødske og bruge plantebeskyttelsesmidler ikke have effekt på naturen, og samtidig vil det koste landmændene 1, 8 milliarder.

I går vedtog regeringen sammen med SF og Enhedsliste den nye Lov om Naturplan Danmark, der bl.a. indeholder et forbud mod at gødske og sprøjte de særligt beskyttede §3-arealer. Ifølge beregninger foretaget af Seges vil den nye lov giver ikke mere og bedre natur, og samtidig vil det koste landmændene 1,8 milliarder kroner.

Udsigt til store tab

Seges har analyseret de økonomiske konsekvenser for landbruget, og der er udsigt til store tab i såvel værdien af jorden, som i indtjeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser tallet 47 millioner kroner nævnt som miljøministerens estimat for de økonomiske konsekvenser for landbruget. Det er et tal, der er ekstremt langt fra de beregninger, som vi foretog, da forslaget først kom frem, siger Ivar Ravn, direktør i Seges' afdeling for Planter & Miljø.

1,8 milliarder

- Vi ved, at landbrugsjord i §3-områder i øjeblikket handles for 60-100.000 kroner per hektar afhængig af bonitet og produktionspotentiale. Med det foreslåede forbud vurderer vi handelsværdien til mellem 25.000 og 35.000 kroner per hektar. Vi vurderer, at det gennemsnitlige værditab vil være på 40.000 kr. for de i alt ca. 45.000 hektar jord, der forventes at blive omfattet. Derfor ender vi på et tab på i alt 1,8 milliarder, siger Ivar Ravn.

Ringe naturværdi

Ivar Ravn står i øvrigt uforstående over for, at der indføres et forbud mod behandling af arealer med ringe naturværdi, når ambitionen er at styrke mangfoldigheden i naturen.

- De arealer, der er omfattet af det nye behandlingsforbud, er karakteriseret af så ringe naturværdi, at de med det nye prioriteringssystem fra næste år ikke er berettiget til tilskud til naturpleje. Netop naturpleje er en forudsætning for at øge biodiversiteten, siger Ivar Ravn.