Abonnementsartikel

Nyt grønt Danmarkskort vil tage mange tusinde hektar god landbrugsjord ud af drift. Det mener venstres miljøordfører Henrik Høegh.

Venstres miljøordfører Henrik Høegh advarer mod, at regeringen med sin Naturplan Danmark vil "smadre cirka 50.000 hektar brugbar landbrugsjord":

- Konsekvenserne af "et nyt grønt Danmarkskort" er en regning i millionklassen, fordi jordens værdi falder, kreditværdigheden mindskes, og renterne stiger som følge af den lavere ejendomsværdi. Som forslaget står nu, er det fuldstændig uacceptabelt for Venstre. Det ærgrer mig, for vi vil gerne være med til at fremme landbrugets udviklingsmuligheder frem for at stække dem, samtidig med vi passer på vores fantastiske natur. Men regeringens kurs er at gå alt, alt for langt, siger Henrik Høegh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med efterårets vækstforhandlinger med regeringen fik Venstre fjernet halvdelen af de meget omstridte randzoner. Nu kompenserer regeringen ved at danne et nyt grønt Danmarkskort, der vil tage mange tusinde hektar god landbrugsjord ud af drift. En manøvre, der kan koste den enkelte landmand flere hundredtusinde kroner:

Makværk

- Jeg forstår godt, at landmændene er frustrerede over det makværk, som regeringen lægger op til med § 3-områderne i Naturplan Danmark. Jeg har med mine egne øjne set, at fundet af en lille blomst eller et insekt kan betyde, at man laver markjorderne om til skotsktern, der praktisk talt umuliggør et effektivt landbrug, siger Venstres naturfondsordfører Anni Matthiesen.

Regeringen anslår, at landmændenes tab vil være omkring 47 millioner. Men landbruget selv frygter, at regningen ender med at blive langt højere.

- De rigide regler i Naturplan Danmark vil ødelægge hele grundlaget for landmændene. Hvis formålet er at tage flere landmænd ud af drift, så synes jeg, regeringen skal sige det og købe landmændenes jord, frem for at lade dem drive landbrug i det uvisse, fastslår Henrik Høegh.