Dansk Landbrug, Planteproduktion, erkender, at nogle af landbrugets udfordringer skyldes forhold på de internationale markeder.

- Men andre udfordringer er nationalt bestemte, lød det fra Torben Hansen, formand for Dansk Landbrug, Planteproduktion, under Plantekongres 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi snakker rigtig meget om rammevilkår - nogle gange måske så meget, at vi næsten glemmer effekten af god driftsledelse og håndværk, beklagede han.

Ifølge Torben Hansen har landbrugserhvervet altid været dygtigt til at tilpasse sig og været innovativt og har fundet nye nicher.

Ingen undskyldning

- Det vil og skal vi fortsat være. Dårlige rammevilkår må aldrig blive en undskyldning for os. Der er masser af forbedringsmuligheder på alle bedrifter. Vi skal øge vores produktivitet og gøre alt for at blive mere konkurrencedygtige. Det ændrer bare ikke ved, at vores udgangspunkt i Danmark er alt for ringe, sagde han.

Trussel mod raps

Torben Hansen gav et aktuelt eksempel på, hvordan danske regler skader landbruget.

- Et eksempel er de nye danske krav til MFO-efterafgrøder, som betyder, at raps som afgrøde i dansk landbrug er truet, sagde han og henviste til, at landbruget fremover ikke kan nøjes med at så olieræddike som efterafgrøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal derimod til at så en blanding af to korsblomstrede afgrøder. Og derfor vil vi risikere at løbe ind i problemer med kålbrok, og det er en meget alvorlig trussel mod rapsdyrkningen, sagde Torben Hansen.

- Raps er en uhyre vigtig afgrøde i dansk planteproduktion, og de her regler kan vi ikke leve med. Hvorfor kan vi ikke få det ligesom i England, hvor de kan blande korn og korsblomstrede, spurgte han.