Der er ifølge Torben Hansen, formand for Dansk Landbrug, Planteproduktion, rigtig mange faktorer, som påvirker det kystnære havmiljø i Danmark - ja nærmest et hav af forskellige faktorer.

- Det kan være fiskeri, muslingeskrab, stenfiskeri, gamle skader fra spildevand, udenlandske kilder, højere temperaturer, og at mange fjorde nu engang ser ud, som de gør. Men i Miljøministeriet er verden langt mere enkel, for dér er kun én faktor, der påvirker havmiljøet, og det er kvælstof, sagde Torben Hansen i sin beretning på Landsplanteavlsmødet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Så nu skal vi til at reducere igen, og sørme om ikke man efter mange flotte beregninger kommer frem til, at vi skal reducere ned til nærmest det niveau, der var i de gamle vandplaner, nemlig knap 41.000 tons, lød det beklagende fra Torben Hansen.

Helt uenig

Landbrug & Fødevarer er helt uenig.

- Og vi har kæmpet imod alle de steder, der har været mulighed for det. Vi søger hele tiden indflydelse, svarer når vi bliver spurgt og deltager samtidig i projekter, der viser nye veje, både med sikring af god miljøtilstand og udvikling af nye virkemidler, sagde Torben Hansen.

Han tilføjede, at det er nødvendigt for at have mulighed og viden til åbent at kritisere det arbejde, der er foregået.

- Vi har for eksempel åbent kritiseret det arbejde, der har kørt med at udvikle nye modeller til havmiljøet. Derfor hænger det slet, slet ikke sammen at indføre nye begrænsninger i de nye Vandområdeplaner, når planterne råber efter kvælstof, landbrugets økonomi er stærkt presset, der mangler faglig dokumentation for kravene og en målrettet regulering skal give en stor erhvervsøkonomisk gevinst, sagde Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mere kvælstof og realistiske målsætninger - det er hvad landbruget og Danmark har brug for, sagde Torben Hansen.

Konsekvensberegninger

Ifølge Torben Hansen har manglen på grundige konsekvensberegninger en stor del af skylden for, at vandplaner og vandområdeplaner er havnet, hvor de er i dag.

- Det er nemt at ønske sig alt muligt på miljøområdet, når man ikke skal forholde sig til, at der følger en regning med, sagde han og pegede på, at de nye vandområdeplaner viser denne mangel på konsekvensberegninger.

- Lukkede fjordområder som for eksempel Mariager Fjord, Odense Fjord og Limfjorden står til at skulle reducere helt op til 40 procent yderligere i forhold til 2012. Det er 40 procent oven i den halvering, vi allerede har leveret. Her kan man lige så godt lukke og slukke, hvis det bliver en realitet. Det kan man vist godt kalde målrettet afvikling, sagde han.

Ingen fred

Torben Hansen lover, at embedsværket ikke vil få fred, når de det næste halve år skal se nærmere på indsatskravene til fjorde og kystvande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil forlange, at der laves realistiske og reelle konsekvensberegninger for hvert enkelt delopland. Og vi er nødt til at dokumentere, hvor store konsekvenser det her kan få for landbruget og følgeindustrierne. Vi må op på hesten igen, sagde han.