Abonnementsartikel

Den kombinerede gyllevogn og slamsuger, PGV 20, er blevet solgt fra Samson Agro i Viborg. Køberen er Aarhus Universitets forskningsafdeling i Foulum.

Aarhus Universitets afdeling i Foulum har netop afhentet en nyindkøbt PGV 20-vogn hos Samson Agro. PGV 20 er en kombineret gyllevogn og slamsuger, og den er den første af sin art, der kommer til at køre i Danmark.

Vognen er kendetegnet ved en unik kombination af vakuum- og centrifugalpumpe, og kapaciteten for vakuumpumpen i kombination med centrifugalpumpen er på 21.000 liter luft i minuttet, så vognens samlede kapacitet på 20.000 liter kan læsses på et enkelt minut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vognen har tre forskellige fyldesystemer; gennem tårnet, gennem en spadeventil på venstre side og gennem andokarmen.

Den har desuden en væskerings-vakuumpumpe i stedet for en traditionel lamelpumpe, og den rustfrie rotor er modstandsdygtig overfor fremmedlegemer, hvilket skulle gøre pumpen mere driftsikker. Væskeringspumpen drives af vand, så der ikke er mekanisk kontakt mellem komponenterne - et velkendt system fra blandt andet lastbiler og andre Samson-slamsugere.

Tanken på PG-gyllevogne er uden tryktank, mens V'et i PGV står for vakuum. Disse vogne har en stærkere tank, så vognen kan suge vakuum og bruges andre steder end blot i en gylletank.

Samson har solgt en del PGV 20-vogne til Tyskland, mens dette altså bliver den første i Danmark.

De øvrige Samson-gyllevogne, som sælges i Danmark, er af typen PG og suger gyllen hydraulisk med en pumpe og aflæsser med en anden pumpe.