Jens Lindbjerg fra Holstebro tog i sin tale på delegeretmødet udgangspunkt i en radioudsendelse, han havde hørt om en pige, der var blevet tvangsfjernet fra sine forældre, da hun var fire år. Hun havde fortalt om, hvordan det var at vokse op i et hjem med omsorgssvigt, manglende opmærksomhed , manglende opbakning, manglende interesse og manglende støtte.

Derefter henvendte Jens Lindbjerg sig direkte til fødevareminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Kristen Brosbøl (S), som tidligere på dagen havde overværet delegeretmødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kære.....

- Kære Kirsten, kære Dan.

- Som landmand betragter jeg jer som min mor og far.

- Da jeg efter folkeskolen ville i gang med en uddannelse som landmand, nedlagde min mor veto. De kommende tre år tog jeg bussen hver morgen til Holstebo for til sidst at springe ud som student. Dagen efter min 20-års fødselsdag begydte jeg på landbrugsskole - endelig kunne jeg komme i gang med faget, som jeg brændte for, nemlig at blive landmand.

Fra 20 tønder land

- For 20 år siden købte jeg min første ejendom på cirka 20 tønder land og en produktion på 600 slagtesvin. For at kick-starte landbruget fik jeg et kontorjob på en nærliggende fødevarevirksomhed.

- Her 20 år efter har jeg fortsat et kontorjob på en fødevarevirksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I landbruget driver jeg cirka 150 hektar og producerer små 6.000 slagtesvin. Jeg kunne producere 8.000 slagtesvin, men da jeg udvidede fra 5.000 til 6.000 svin, tog det fem år og kostede cirka 300.000 kroner, fortalte han.

- Så nu bruger vi et staldafsnit til vinteropbevaring af havemøbler, og naboen sender sine overskydende smågrise til Tyskland.

- For tiden har jeg brugt et år og 20.000 kroner på at få lov til at lave min nuværende produktion af grise fire kg større pr. stk. Spændende, om det også skal tage fem år, sagde han.

Manglende kærlighed

Kære mor, kære far.

- ét er at arbejde mere end 70 timer om ugen

Artiklen fortsætter efter annoncen

- ét er at jeg ingen penge tjener, og at min tegnebog er lige så tom som sidste år.

- Men at have en mor og en far, der ikke gider en,. Der ikke viser kærlighed. Der ikke viser opbakning. Der ikke viser interesse og ikke viser støtte. Det er ikke til at leve med, sagde Jens Lindbjerg.

Så Kære Kirsten, kære Dan. Hvis I og jeres embedsfolk havde været vi bønders biologiske forældre, så var vi blevet tvangsfjernet, afsluttede Jens Lindbjerg under store klapsalver fra salen.