Dæk er ikke bare dæk, de skal passe til de opgaver, du har på din bedrift. Mange tænker måske slet ikke over betydningen af dækket, eller tænker mere på prisen, når de køber ny traktor eller maskine og vælger billige dæk.

Er det fornuftigt at lade være med at have fokus på dæk, dæktryk, med mere? Ikke, hvis man spørger Aage Boller fra Michelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt at optimere sine dækløsninger, da det tit kun er få procenter af traktorens eller maskinens værdi, det koster at vælge dæk af en højere kvalitet og med bedre egenskaber.

Af andre vigtige ting at have for øje, når vi snakker om dæk er ifølge Aage Boller:

Det vigtige lufttryk

- I marken er det fokus på god trækkraft, stor belastningskapacitet og beskyttelse af jorden. På vejen er det komfort, lav rullemodstand, samt styrepræcision, stabilitet i kurver og sikkerhed ved opbremsning, der er i fokus, forklarer Aage Boller. Forskelligt lufttryk spiller her ind, hvad enten det er på vejen eller i marken. I marken har det korrekte dæktryk meget at sige i forhold til påvirkningen på jorden.

To andre faktorer ved lufttryk:

* Traditionel dækteknologi - Vær opmærksom på lufttryk ved forskellige hastigheder og belastninger - juster dæktrykket efter forholdene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Ny dækteknologi - Lufttryk uafhængig af hastighed. VF og IF dæk.

Den vigtige vægtfordeling

- Det har meget at sige, hvorledes vægten er balanceret og hvorledes traktorens hestekræfter bedst muligt overføres også igennem forhjulene, fortæller han.

Trædeareal, trækkraft, hjulslip, brændstofforbrug og marktryk er nogle af de ting, som Aage Boller nævner, der kan være en positiv indvirkning på, ved at gå op i diameter.

I det nye nummer af Agro, som udkommer på fredag den 12. september, kan du læse mere disse punkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.