Abonnementsartikel

Nyt forskningsprojekt skal udforske og udvikle teknologier til at opdage og genkende forhindringer i marken.

Højteknologifonden har bevilliget en million kroner til oprettelse af et erhvervspostdoc-projekt på Aarhus Universitet, der skal udforske og udvikle teknologier, som kan forhindre påkørsel af dyr og genstande.

Rådyrkid, reddeliggende fugle og større sten hører til blandt forhindringer, som maskinerne kan støde ind i, når markerne pløjes, harves eller høstes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det overordnede mål med projektet er at udvikle algoritmer til at opdage og genkende forhindringer. Systemet skal indgå i et sensor- og beslutningsstøttesystem, der skal gøre det muligt at gennemføre en effektiv mekanisk ukrudtsbekæmpelse, samtidig med at dyr og andre objekter genkendes og undviges, forklarer ph.d.-studerende Kim Arild Steen fra Institut for Ingeniørvidenskab, der skal udføre projektet.

Teknologiske løsninger

Projektet skal udføres sammen med landbrugsmaskinproducenten Kongskilde, der satser massivt på teknologiske løsninger inden for mekanisk ukrudtsbekæmpelse. Mekanisk ukrudtsbekæmpelse forventes at vokse i de kommende år som følge af presset for at mindske forbruget af pesticider. Hos Kongskilde er der glæde over, at der indledes et samarbejde med Aarhus Universitet.

- Vi tror på, at det er nødvendigt at udvikle nye teknologisk løsninger, der understøtter en effektiv og fremtidsorienteret planteproduktion med minimeret brug af pesticider med en samtidig etisk og dyrevenlig tilgang til samspillet mellem intensiv planteproduktion og den omgivende natur, siger direktør Henrik Lynge Jacobsen.

Projektet har titlen "Multi-sensor system til sikring af etisk og effektiv planteproduktion" og har et samlet budget på 2 millioner kroner. Højteknologifondens andel er 1 million kroner. Projektet er to-årigt.