Lyt til artiklen:

Forskere vil fremme hestebønner til menneskeføde

00:00
Hastighed: ???x
01:50

Den måske mest egnede bælgplante til danske forhold er ifølge forskere på Aarhus Universitet hestebønner, også kaldet favabønner. De er ikke så populære at spise i Danmark, men er en delikatesse i blandt andet Egypten, Etiopien, Peru, Portugal og dele af Spanien.

Hidtil er hestebønner næsten kun blevet dyrket som dyrefoder i Danmark og udgør ifølge forskerne lidt over 20.000 hektar pr. år. Det svarer til en halv procent af det dyrkede areal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lokale fødevarer

Et stort og flerstrenget forskningsprojekt om bælgplanteinnovation skal gøre det mere attraktivt at dyrke hestebønner til menneskeføde og sikre, at hestebønnerne havner på flere tallerkener. Projektet er finansieret med 60 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden.

- Der er udtalt ønske i detailleddet om at bruge lokalt producerede fødevarer, hvor det står klart, at de er dyrket bæredygtigt og under ordentlige forhold. Det er nemlig aspekter, som mange forbrugere er optaget af, fortæller Stig Uggerhøj Andersen til hjemmesiden for den akademiske fagforenings DM's grønne, faglige fællesskab, DMBio.

Samdyrkning og forædling

Forskningsprojektet skal undersøge, om følgende aspekter kan fremme hestebønners popularitet i Danmark:

  • Samdyrkning af Hestebønner med korn for at udnytte deres evne til biologisk kvælstoffiksering.
  • Forædling af hestebønner for at opnå de ønskede egenskaber.
  • Forøgelse af hestebønners tilgængelighed som proteinkilde i vores mad.

En af forskningsprojektets udfordringer er ifølge forskerne, at samdyrkning med korn i øjeblikket ikke er økonomisk indbringende sammenlignet med at dyrke korn som ren afgrøde.

Det kan hestebønners biologiske kvælstoffiksering måske ændre på, mener de, fordi bønnerne i høj grad kan reducere behovet for kvælstof i form af kunstgødning.