Abonnementsartikel

Det er vigtigere at koncentrere sig om høsten og sprøjtningen i en presset periode - lej derfor en maskinstation til såningen.

Høsten er en travl årstid, og der er nok at se til. At rapsen skal sås samtidigt kan godt gøre en stresset hverdag endnu mere stresset.

- Jeg forstår godt, at man prioriterer høstarbejdet højt, og det skal man naturligvis også, men det er altså vigtigt, at rapsen bliver etableret rettidigt, selvom der er travlt med høstarbejdet, slår Anders Smedemand Musse, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg siger ikke, at landmændene skal parkere mejetærskeren på en perfekt høstdag og i stedet gå i gang med såningen af rapsen, men det var måske en ide at leje til såarbejdet og i stedet koncentrere sig om ukrudtsbekæmpelsen i rapsen, da det kan være svært at være alle steder på én gang, forklarer han. 

At komme godt fra start med en ren mark fra første dag er meget vigtigt for en vellykket rapsmark, og derfor mener Anders Smedemand Musse, at landmanden derfor skal koncentrere sig om høstarbejdet og den hurtige, efterfølgende sprøjtning med jordmidlet Command straks efter såningen, mens maskinstationen klarer såarbejdet.

Søg erfaringer

Anders Smedemand Musse opfordrer desuden landmændene til at søge erfaringer hos naboer eller kollegaer rundt om i landet med den aktuelle maskine, som man ønsker rapsen etableret med på bedriften.

- Jordtypen har meget indflydelse på valg af etableringsform og maskinvalg, og derfor mener jeg, at det er vigtigt, at man har nogle erfaringer fra andre, inden man går i gang med enten en ny investering i en såmaskine eller skal have maskinstationen til arbejdet, påpeger Anders Smedemand Musse.

Han opfordrer desuden landmændene til at få en maskine på demo, inden man tager beslutning om investering, hvis der er tale om en ny maskine uden de store erfaringer fra andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svarene i Rapsdysten 2014

Måske kommer svarene på nogle af spørgsmålene i rapsdysten 2014 som Sønderjysk Landboforening har søsat, og som du naturligvis kan følge udviklingen af på Maskinbladet.dk