Der er perspektiver i at udvikle nye grønne og bæredygtige løsninger, hvor biomasser kan anvendes til nye formål, ligesom der kan skabes mange nye danske arbejdspladser i den grønne omstilling. Derfor iværksættes nu en klyngesatsning, BioCluster Foulum, som på sigt skal være et internationalt kraftcenter for udvikling af nye løsninger til det biobaserede samfund.

Baggrunden er, at en stigende global befolkningstilvækst øger efterspørgslen på mad, energi og andre ressourcer, som skabes af biomasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Foulum ved Viborg findes et af Europas førende videns- og innovationsmiljøer inden for produktion, separation og konvertering af biomasse. Her er Aarhus Universitet Foulum hjemstedet for forskning inden for dyrkning og raffinering af grønne biomasser, mens Agro Business Park fokuserer på at omsætte viden via innovation inden for dette faglige område.

For at imødekomme det stigende behov for innovative løsninger har et konsortium bestående af Aarhus Universitet, Landbrug & Fødevarer, Viborg Kommune, Viborgegnens Erhvervsråd, Region Midtjylland og Agro Business Park netop igangsat et toårigt projekt under navnet BioCluster Foulum.

Den nye erhvervsklynge henvender sig til virksomheder, iværksættere, vidensinstitutioner og offentlige myndigheder, som beskæftiger sig med aktiviteter i forhold til dyrkning, konvertering og udnyttelse af biomasser. Projektet skal være med til at sikre, at ny forskning og innovation inden for det biobaserede område anvendes til opstart af nye virksomheder og til udvikling af nye forretningsområder.