Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, mener, at der er gode tegn på, at nye vinde blæser ind over landbruget.

- Regeringen har nedsat to udvalg: Vækst-team fødevarer og Natur- og Landbrugskommissionen, som begge peger på store muligheder for vækst i landbrugets produktion, sagde han, da han lørdag åbnede dyrskuet i Thisted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han pegede på, at verdens befolkning stadig siger, men at antallet af mennesker, der har mulighed for at spise sig mætte og stille krav til deres mad, heldigvis også stiger.

- Der er i flere store vækstlande en voksende middelklasse, millioner af mennesker vil i de kommende år i stigende grad efterspørge gode og sikre fødevarer - og det er lige præcis det, vi kan producere på Thy og Mors - og selvfølgelig i resten af Danmark, konstaterede han.

Ny miljøregulering

Samtidig fremhævede han, at dansk landbrug ikke bare kan producere mere sund og sikker mad, men også kan producere med moderne løsninger og gøre det uden merbelastning af vores omgivelser.

Men det kræver ifølge Martin Merrild politisk nytænkning, som der er lagt op til Natur og landbrugskommissionens rapport med anbefalingen af en ny og målrette miljøregulering i landbruget.

- Det er en miljøregulering, der giver mulighed for at producere mere på de fleste arealer, og hvor der dyrkes skånsomt på de sårbare arealer, sagde han og tilføjede, at en moderne miljøregulering inkluderer, at Randzoneloven erstattes af en ordning, hvor der laves frivillige aftaler med landmændene.

- Mulighederne er der - vejen er vist. Der er mulighed for en milliardgevinst for samfundet, og vi er utålmodige efter at komme i gang, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre udfordringer

Martin Merrild slog også fast, at dansk landbrug selvfølgelig har andre udfordringer end en ny miljøregulering.

- Vi har fortsat et stort problem med dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Produktion flytter til udlandet og det koster arbejdspladser hver dag. Finanskrisen har betydet bankkrak, hvor mange erhvervsdrivende helt uforskyldt er kommet i voldsomme finansielle problemer. Også sunde virksomheder oplever store problemer med finansiering, på grund af meget voldsomme stramninger i kreditpolitikken, og det er helt uholdbart, sagde han.

Martin Merrild erkendte, at der er gjort noget for at afhjælpe problemerne.

- Men mere skal til. De initiativer, der er igangsat for at afhjælpe dem, der er kommet i klemme efter bankkrak, har desværre ikke vist sig særlig effektive.

- Det er meget beklageligt, at alt for mange landmandsfamilier alt for længe må leve med en helt urimelig usikkerhed om økonomien og dermed usikkerhed om både hjem og erhverv, sagde Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lyst til store maskiner

Formanden kom dog også ind på, at dyrskuetraditionen viser, at landbrugsproduktionen ikke kun er drevet af økonomi.

- Igen får vi bekræftet at landbruget i Danmark ikke blot er et fødevareproducerende erhverv, men et erhverv hvor produktionen også drives af virkelyst, stolthed og kærlighed til dyrene, jorden og naturen - og selvfølgelig også lysten til at eje og bruge store flotte maskiner, sagde han.