En grundtanke i enhver langtidsholdbar virksomhed må være, at ledelsen må koncentrere sig om at skrive nogle kapitler i virksomhedens historie - og ikke hele bogen, som i sagens natur vil få en ende. Således også hos Maskinhandler Indkøbsringen i Vejle, som nu har eksisteret i 50 år. Og ingen her har tænkt sig at skrive bogens sidste side.

Køb stort ind og opnå lave priser og fordele for både forhandlere og landmænd, var den fællesskabsorienterede tanke, da en lille flok driftige herrer i 1963 tænkte store andelstanker og stiftede Indkøbsringen. De mente, at det måtte kunne lade sig gøre at købe ind direkte hos producenterne og uden om grossisterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indkøbsringen blev det nuværende MI, hvor direktør, Kristian Jakobsen, der nu har siddet på posten i 10 år, er godt i gang med at skrive sit eget kapitel i virksomhedens historie. Og Kristian Jakobsen har den udfordring, at landbruget og maskinmarkedet er i forandring, og derfor er han nødt til at følge med i tendenserne og gerne opdage en udvikling, inden den indtræffer.

- Maskinerne bliver større, men landbrugene færre. I dag ser vi landsbyer, hvor der ikke er et eneste landbrug. Og i takt med globaliseringen er antallet af danske maskinproducenter faldet dramatisk, og i dag er de fleste af vores varer importerede, siger Kristian Jakobsen, der ser tilbage på årene før finanskrisen med blandede følelser.

- Det var ikke sundt. Alle kunne gå på vandet, og det lignede et våbenkapløb. Der blev købt større og større maskiner, og de blev skiftet ud længe inden, det var nødvendigt. I dag er mange forgældede, siger Kristian Jakobsen, der kan konstatere, at landbruget i lande som Frankrig og Tyskland er ved at være igennem krisen.

Færre medlemmer

Både Kristian Jakobsen og MI's nuværende bestyrelsesformand, Torben Petersen føler et ansvar, både over for MI's nuværende 37 medlemmer med tilsammen 53 solide og veldrevne udsalgssteder og i sidste ende over for forretningernes kunder, landmændene. Antallet af MI's medlemmer ligger efter en nedgang nu ret stabilt.

- Forretningerne ligger geografisk med en passende spredning, men på grund af mange sammenlægninger og lukninger er der blevet lidt færre, siger Torben Petersen, der også tilføjer, at missionen er at sikre medlemmerne det bedst mulige forretningsgrundlag og servicere dem, så de kan tiltrække kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med tiden vil medlemstallet sikkert gå lidt tilbage, så der bliver færre, men større forhandlere - ganske ligesom landbrugene bliver større og færre. Men det betyder også, at behovet for maskiner vil være uændret, vurderer Torben Petersen.

- Til gengæld er organisationen her vokset, ikke mindst lageret, supplerer Kristian Jakobsen. MI har nu omkring. 10.000 kvadratmeter under tag på Soldalen i Vejle, og der er 70 ansatte, herunder en afdeling i Sverige med seks mand. MI har haft base på adressen i Vejle siden 1984, og området blev betragteligt udvidet i 2006.

- Og hvis vi havde mere plads, skulle vi nok fylde det ud, siger Kristian Jakobsen, der også glæder sig over beliggenheden tæt ved motorvejen og nogenlunde midt i Danmark, så man kan nå ud til de fleste forhandlere inden for et par timer eller tre.

Udskilningsløb i gang

- Vi har noget at stå op til. Vi skal tilbyde forretningerne og kunderne noget, som giver konkurrencekraft, siger Kristian Jakobsen, da både han og Torben Petersen bevæger sig ind på tankerne omkring branchen og fremtiden for dansk landbrug, som den tager sig ud set fra direktionsgangen på Soldalen:

- Der er et udskilningsløb af en anden verden i gang. De dygtigste og mest professionelle overlever, og der er netop en tydelig professionalisering i gang, som betyder, at landbrug vil blive drevet som virksomheder i andre brancher, spår Kristian Jakobsen, der mener, at mange vil blive meget mere bevidste om totalregnskabet, altså hvad det koster at holde en maskine kørende i så og så mange år, ligesom det bliver stadig vigtigere, at landmanden ikke går i stå ude i marken - og dermed bliver support et endnu vigtigere element.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil være vigtigt for driften, at man har valgt de rigtige leverandører og varer af kvalitet. Vi er bevidste om, at det vi gør, skal tilføre værdi, og vi føler et ansvar for, at landmanden ikke går i stå, siger Kristian Jakobsen, mens Torben Petersen bemærker, at når det er så vigtigt med omgående support, så er det fordi de færreste landmænd, heller ikke de store, har en maskine, de kan sætte i stedet, hvis den ene bryder ned. Han mener, at det er værd at rette blikket mod de unge:

- De unge, der i dag kommer ud fra Landbrugsskolen, er utroligt godt rustede i forhold til teknikken. De har indsigt, og de ved, hvad de vil have, og hvad det koster. De er meget langt fremme, siger Torben Petersen.

Maskinhandler Indkøbsringen blev stiftet i 1963 som foreningen MIR på Sallingsund Færgekro af bl.a. A. Flensborg. Den første ordre lød på 100 roeoptagere hos Tim Maskinfabrik. Året efter skiftede foreningen navn til DAMI og blev landsdækkende, da 15 medlemsforretninger tilsluttede sig de nye vedtægter i 1964. I 1970 omdannes DAMI til andelsselskabet Maskinhandler Indkøbsringen - det nuværende MI.

De 50 år fejres med en reception hos MI i Vejle torsdag den 25. april. Tilmelding senest 16. april er nødvendig.