"Ihærdig", "professionel" og "det handler om at tjene penge" var nogle af de begreber, den 27-årige mælkeproducent, Stefan Thomsen, fandt vigtige for kommende, unge gårdejere, da han onsdag aften fortalte om sit køb af en kvæggård ved Tønder.

Han blev gårdejer i fjor og var blandt indlægsholderne, da flere end 100 unge landmænd deltog i Sønderjysk Landboforenings etableringskonference om at blive selvstændig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er tydeligt at se, at mange af vores unge, dygtige landmænd går med drømmen om at få sin egen bedrift, og det er jo dejligt, lyder det efterfølgende fra Morten Dahl Thomsen, udviklingsdirektør i Sønderjysk Landboforening.

Balance i driften

For blot få år siden var det næsten umuligt for en ung mand at komme i nærheden af drømmen om at blive gårdejer, men nu er prisen kommet ned, hvor flere kan være med.

- Ejendomspriserne er nu på et fornuftigt niveau, der giver de unge landmænd gode muligheder for at få balance i driften. Afregningspriserne er blevet bedre, og de økonomiske prognoser ser ganske fornuftige ud – både på kort sigt men især på længere sigt. Der vil være en stigende efterspørgsel på fødevarer – mennesker skal have noget at spise, og de får bedre råd til at købe kvalitetsfødevarer, siger Morten Dahl Thomsen, som nævner, at klimaet er en joker. Men til fordel for danske landmænd.

Godt at være fødevareproducent

- Det vil ændre sig til ugunst for landbrugsproduktionen i en række store landbrugslande, men til gunst for landbruget i Danmark, så på længere sigt vil det blive rigtig godt at være fødevareproducent i Danmark, vurderer udviklingsdirektøren.

Ud af de 100 deltagere i etableringskonferencen har 30 tilmeldt sig et kursus over tre aftener omkring etablering i landbruget.