Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Fasefodring af slagtesvin af flere forskellige grunde

4. feb. 2022 | Indrykket af Nutrimin

En-, tre- eller femfasefodring af slagtesvin kan være et fedt.....

Del artiklen:

... hvis den eneste ændring, fasefodringen bidrager med, er en omfordeling af den samlede mængde protein og aminosyrer. Dette er hovedkonklusionen i seneste meddelelse fra SEGES Gris (meddelelse nr. 1239). 

Ingen væsentlige ændringer i produktionsresultater

Mere protein og flere aminosyrer til ungsvinene fra start og mindre protein og færre aminosyrer til slagtesvinene til sidst giver højere tilvækst fra start og mindre tilvækst til sidst i vækstperioden. Men set fra start til slut er der ingen væsentlige ændringer i produktionsresultater. 

Samme blanding fra start til slut er en udmærket strategi 

En omfordeling af de samme mængder råprotein og aminosyrer giver således ingen signifikante ændringer i hverken daglig tilvækst, foderudnyttelse, kødprocent eller produktionsværdi. Så umiddelbart er fodring med samme blanding fra start til slut en udmærket og enkel strategi, der kan gennemføres med et billigt og enkelt fodringsanlæg. 

Signifikant højere diarrebehandlingsniveau

Afprøvning fra SEGES Gris viser samtidig et signifikant højere diarrebehandlingsniveau, hvor ungsvinene med fasefodringen får meget protein fra start. Dette taler for den simple enfasefodring.

Fosfor er blevet en forholdsvis dyr råvare

Men så kan der være andre gode grunde til at fodre ung- og slagtesvin forskelligt. Billigere råvarer til sidst i vækstperioden og muligheden for at spare på fosfor kan sammenlagt give et billigere foder. Ikke mindst nu, hvor vi også oplever, at fosfor er blevet en forholdsvis dyr råvare. 

Bedre udnyttelse af f.eks. fosfor og mulighed for benzoesyre i startfasen 

For hjemmeblanderen vil et ekstra påslag give mulighed for, at der kan indgå både et startmineral og et slutmineral, hvilket vil øge fleksibiliteten og mulighederne for at producere et foder nøjagtigt tilpasset dyrenes behov med hensyn til mineraler, syretilsætning via foder og eventuelt billigere råvaresammensætning. Men om protein og aminosyrer fordeles via enhedsblanding eller fasefodring er ligegyldigt, hvilket er vist i meddelelse nr. 1239 

Fasefodring af slagtesvin af flere forskellige grunde

Så vi skal, desuagtet meddelelse nr. 1239, forsat regne på fordele og ulemper ved fasefodring af vores grise. Fasefodring kan give mening af flere forskellige grunde, men kræver normalt højere etableringsomkostninger.

Tryk her for at læse mere.



OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter