Abonnementsartikel

Sønderjysk Landboforening inviterer til konference for fremtidens gårdejere. Det er den 27. februar.

Mange unge mennesker går med en drøm om at få foden under eget (foder)bord og kalde sig gårdejere, og Sønderjysk Landboforening vil forsøge at fortælle de unge, om det er en drøm, der kan blive opfyldt. Det sker ved en etableringskonference på rådgivningscentret i Vojens onsdag 27. februar.

- Der er rigtig mange ting at tage med i sine overvejelser, hvis man som ung landmand vil købe sin egen gård, men min vurdering er, at mulighederne i øjeblikket er bedre end længe, fortæller Morten Dahl Thomsen, der er udviklingsdirektør i Sønderjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Priserne er faldet

Han har taget initiativ til konferencen, hvor spørgsmålet om et liv som selvstændig landmand vil blive belyst fra flere fronter. - Inden man sætter sin underskrift på en købsaftale, skal der laves en langsigtet vurdering af mulighederne for indtjening – om det ser fornuftigt ud økonomisk, påpeger Morten Dahl Thomsen.

Priserne på landbrugsejendomme og jord er faldet, og det gør mulighederne for at blive gårdejer lettere, men udviklingsdirektøren erkender, at det kan være en udfordring at få et køb finansieret, selv om han mener, det er blevet lettere, end det har været.

Gård købt i fri handel

Mælkeproducent Stefan Thomsen etablerede sig i fjor som selvstændig, og han vil på konferencen fortælle om sine erfaringer. Stefan Thomsen købte en gård i fri handel, men etableringskonferencen kommer også ind på overtagelse af forældrenes gård i forbindelse med generationsskifte.

- Det har absolut været en udfordring at blive selvstændig, men det har også været spændende. Har man mod på det, skal man da forsøge at give det en chance, lyder det fra Stefan Thomsen.

Fortsætter med kursus

Efter konferencen den 27. februar kan de særligt interesserede fortsætte på et etableringskursus over tre aftener.