Sagen om det danske slagtehus, der gennem mange år har solgt produktet "pizzahak", der indeholder hestekød, er i bund og grund en sag om tillid. Det siger Esben Egede Rasmussen, direktør i Fødevarestyrelsen til DR Nyheder. Han er ansvarlig for kontrollen med danske slagterier.

- Det er hverken ulovligt eller farligt at slagte og sælge hestekød. Sagen handler om, hvorvidt der er blevet svindlet med deklarationen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejeren af slagtehuset ved Skanderborg har tidligere over for DR Nyheder afvist, at der er snydt med deklarationerne. Ifølge ham har kunderne, primært pizzeriaer, vidst besked om, at det såkaldte pizzahak består af hestekød.

  Men kunderne mener ifølge Fødevarestyrelsen ikke, at de har fået den oplysning. De har derimod haft den opfattelse, at de har købt rent oksekød.

- Det er stridspunktet, og vi er nu i gang med at undersøge, hvilket standpunkt, der er det rigtige, siger Esben Egede Rasmussen til DR. Det kan blive op til en domstol at afgøre, hvem der taler sandt.

Under alle omstændigheder er der ikke noget galt i, at en slagter blander heste- og oksekød, og sælger det til restauranter og pizzeriaer som "pizza-hak", hvis det er mærket korrekt, og det er også holdningen hos fødevareminister Mette Gjerskov.

- Nu går Fødevarestyrelsen hele kæden igennem fra slagtehuset til slutforbrugeren for at finde ud af, om nogen har fået forkerte oplysninger, siger ministeren til DR Nyheder.