Lyt til artiklen:

Klagenævn: Tatovering skal udføres omhyggeligt

00:00
Hastighed: ???x
01:49

I forbindelse med et kontrolbesøg hos en lollandsk griseproducent fandt Fødevarestyrelsen én gris, hvor der var et tal tatoveret på halen.

Tatoveringen var en del af leverandørnummeret, og det må kun tatoveres én gang på hver skinke, og slet ikke på særligt følsomme områder, som for eksempel halen, det skriver Folketidende

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det udløste derfor en indskærpelse til producenten, som derfor fik et opfølgende besøg med medfølgende gebyr. Producenten indklagede dog indskærpelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, da et førstegangstilfælde normalt ikke sanktioneres. Desuden sprang grisen i tatoveringsøjeblikket ifølge landmanden.

Men i sin afgørelse stadfæster klagenævnet indskærpelsen.

"Nævnet har været opmærksomt på klagers oplysning om, at grisen sprang op i forbindelse med, at tatoveringen blev påført, og at der således var tale om et uheld. Det er imidlertid nævnets vurdering, at klager bærer ansvaret for at sikre, at opmærkning af grise til slagtning udføres ud fra en procedure og med en sådan omhyggelig, at grisene bliver opmærket korrekt og så skånsomt som muligt trods dyrenes bevægelsesmønstre. På den baggrund finder nævnet, at grisen ikke er blevet behandlet forsvarligt samt ikke er blevet beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe i overensstemmelse med dyrevelfærdsloven", skriver nævnet blandt andet i sin afgørelse.

Desuden lægger nævnet vægt på, at der med halen er tale om et særligt følsom område på grisen. Samtidig bemærker nævnet, at en indskærpelse er den mildest mulige sanktion som Fødevarestyrelsen kan vælge at bruge.