Abonnementsartikel

Små intelligente robotter skal i et nyt projekt udvikles, så de kan høste og hente biomasse fra lavbundsarealer. De første maskiner klar senere i år.

Danmark har mange enge, som kan levere biomasse til fremtidens bioraffinaderier, men engene er ofte våde og svære at høste, og derfor er der planer om at udvikle letvægtsrobotter, der kan høste og hente biomassen.

Projekt Grassbots, som Kongskilde er projektleder på, skal udvikle og demonstrere løsninger til at hente mere biomasse fra lavbundsarealer, hvor der er et stort biomassepotentiale til anvendelse i blandt andet økologisk biogasproduktion og fremtidens bioraffinaderier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere partnere

Grassbots-projektet har også Lynex, Conpleks Innovation, Aarhus, Syddansk Universitet, Bertelsen Design og Agro Business Park som partnere, og virksomhederne sætter de næste to år fokus på innovative løsninger til at slå, opsamle og transportere biomasse fra lavbundsarealer.

Projektet skal opbygge midtjyske virksomheders kompetencer inden for dette område og skabe nye jobs og erhvervsudvikling i Region Midtjylland.

- Kongskilde satser på at være med, når fremtidens maskiner bliver udviklet til det selvkørende landbrug siger projektleder og strategisk udviklingschef hos Kongskilde Industries, Ole Green.

Han forventer, at de første maskiner er klar til demonstration allerede dette efterår.

Regionen støtter

Projektet er delvist finansieret af Region Midtjylland, som tidligere har støttet en række projekter med fokus på udvikling og demonstration af rentable forsyningskæder af pil, enggræs med mere til produktion af bioenergi.