Politikerne i Folketingets fødevareudvalg kan en af dagene læse sig til, hvorfor så mange smågrise bliver eksporteret til Tyskland, og hvad der kan gøres for at beholde smågrisene i Danmark, hvor de kan skabe flere arbejdspladser i landbruget og på slagterierne, og hvor smågrisene kan blive til slagtesvin, der giver en større indtjening.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) oplyste på et samråd i fødevareudvalget onsdag, at smågrise-analysen er på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udvalget får analysen i denne uge. Jeg har fået den over til mig i ministeriet, så den kommer til udvalget torsdag eller fredag, sagde Mette Gjerskov under det åbne samråd.

Færre slagtninger

Fødevareministeren iværksatte analysen i midten af november. Formålet med analysen har været at finde ud af, hvorfor produktionen af slagtesvin falder mens flere og flere smågrise bliver eksporteret.

Eksporten af smågrise til opfedning og slagtning i udlandet, især Tyskland, er vokset fra cirka to millioner grise i 2004 til det fire-dobbelte i 2011. I samme periode har antallet af slagtninger i Danmark ligget stabilt, men her i 2012 er antallet af slagtninger faldet med én million. Jeg har fået