Lyt til artiklen:

Gardin til hulen får de svageste grise med

00:00
Hastighed: ???x
02:10

I et hvert kuld pattegrise vil der være et par grise, der falder fra, fordi de er for små. Men med en smågrisedødelighed, som er for høj i branchen, skal også de små grise med videre.

Derfor har SDA Handel udviklet et klimagardin, som i alt sin enkelthed både får de små grise med samtidig med, at der kan hentes en besparelse på energien til varmelampen i hulen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at fordele varmen i hele hulen, har vi lavet et flyt-, justér- og vaskbart gardin. På dag nul justerer vi gardinerne, så de sidder fem centimeter over jorden, så grisene nemt kan finde ind. På dag et justerer vi ned, så det slutter tæt til jorden. I den ene ende af hulen er der fortsat hul, så vi ikke lukker for luften, forklarer Stefan Dyhrberg Andersen, indehaver af virksomheden.

rich-media-2
Gardinet er åbent i den ene side for at sikre luft til hulen. Sad gardinet i midten, ville det skabe træk. Foto: Theis Meilby Eriksen.

Gardinet er gennemsigtigt, så der er fuldt udsyn i hulen. At gardinet holder på varmen betyder ifølge Stefan Dyhrberg Andersen, at grisene ligger i hele hulen, og at de store ikke ligger ovenpå de små.

Det sikrer, at flere grise overlever, ligesom det også giver en højere fravænningsvægt for hele stien. Desuden betyder gardinerne også, at der kan spares på eludgifterne.

- Vi har lavet vores egne staldforsøg hos fire landmænd. Oftest kører varmelampen i seks dage, men i vores egne staldforsøg slukker de lampen på dag tre-en-halv. Desuden bruger folk ofte en 150-watts pære, men med vores gardiner kan man nøjes med en 75-watts. Så med 2,5 dag mindre med lampen, og så en mindre pære er der penge at spare, siger indehaveren, der har regnet på, at man kan spare mellem 63 og 270 kroner pr. faresti pr. år ved ti årlige faringer.

Hertil kommer gevinsten ved flere grise, samt højere fravænningsvægt. Gardinerne kan desuden monteres af alle, idet de kommer med en boreskabelon og passer til alle huler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gardinet laves desuden i en større udgave til hulerne i klimastalden.

rich-media-4
Øverst ses skabelonen til montering, nederst gardinet til klimastalde. Foto: Theis Meilby Eriksen