Kilderne i syv ud af ti pressemeddelelser fra Bæredygtigt Landbrug føler sig uretfærdigt behandlet eller spændt for en vogn af Bæredygtigt Landbrug. Det viser en gennemgang, der bringes i det nummer af Fagbladet Journalisten, der udkommer i denne uge.

Lars Fischer fra vandværkernes interesseorganisation Danva blev interviewet uden at vide det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Han fortalte ikke, at han var i gang med at lave en pressemeddelelse. Der er vel nogle etiske regler for, hvordan journalister arbejder, siger Lars Fischer til Journalisten.

En medarbejder i et ministerium blev en dag ringet op af en "landmand", der sad på sin traktor.

- Jeg skal lige slukke for motoren, forklarede landmanden, der ønskede at vide noget om randzoner.

Kort tid efter fandt fagpersonen ud af, at han i realiteten havde medvirket i et interview. Hans udtalelse lå nemlig på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

Kan skade foreningens omdømme

Journalisten har talt med kilderne i 10 pressemeddelelser. Fire kilder er blevet interviewet uden at vide det. To vidste godt, at de gav et interview, men fik ikke det citattjek, de var blevet lovet. En enkelt kilde optrådte i direkte citat - selv om journalisten fra Bæredygtigt Landbrug tydeligvis ikke havde talt med ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Journalisten præsenterer undersøgelsen for Bæredygtigt Landbrugs mediechef, Jakob Tilma, er reaktionen:

- Jeg er lidt rystet. Vi er kun interesseret i at behandle folk fair. Vi skal bruge folks citater, som de er sagt, og vi skal stå inde for, hvem vi er, siger Jakob Tilma til Journalisten.

Efter at have set de 10 eksempler siger Jakob Tilma, at resultatet kan skade foreningens omdømme.