Abonnementsartikel

To lettiske svinepassere blev ifølge 3F fyret og smidt ud af deres lejede bolig, da de stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor deres løn pludselig faldt til godt 3.000 kroner efter skat. Samtidig var huslejen steget med 50 procent.

Da to lettiske svinepassere begyndt at arbejde for svineproducent Henrik Andersen ved Søndersø fik de hver udbetalt 6.744 kroner efter skat og betalte en husleje på 1.000 kroner om måneden.

Men i august steg huslejen pludselig til 1.500 kroner, samtidig med at lønnen faldt til 3.018 kroner efter skat. Og da de to lettiske medarbejere bad om en forklaring på lønnedgangen, blev de ifølge 3F fyret og sammen med deres tre børn smidt ud af deres lejede bolig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råbt af

35-årige Alona Samovica og 34-årige Andris Ziemelis begyndte at arbejde for Henrik Andersen i marts i år. De skulle blandt andet passe grise samt udføre forefaldende arbejde i stalden og udenfor. Lønnen var aftalt til 11.000 kroner om måneden før skat for 38 timers arbejde om ugen, viser deres kontrakter.

Fagbladet 3F har været i kontakt med den tolk, som de lettiske statsborgere og 3F har brugt til at kommunikere med hinanden. Tolken oplyser, at den danske arbejdsgiver roste de to østarbejdere for deres arbejde, indtil de konfronterede ham med, at deres udbetalte månedsløn var faldet fra godt 6.700 til 3.000 kroner.

- Efter de begyndte at tale om højere løn, blev alting dårligere. Der blev råbt af dem. De blev svinet til. Nægtet adgang til stuen i huset, som de delte med en anden familie, skriver tolken i en mail til Fagbladet 3F.

Landmand: Ingen kommentarer

Fagbladet 3F har bedt landmand Henrik Andersen om kommentarer til sagen. Men forgæves.

- Jeg har ingen kommentarer, siger Henrik Andersen og afbryder telefonforbindelsen.