3.421 kroner per hektar.

Så meget højere er bruttoudbyttet af salgsafgrøderne for de økologiske landmænd, der både har husdyr og planteavl, i forhold til de økologer, der udelukkende har planteavl. Det skriver Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videncentret for Landbrug har for første gang lavet en sammenligning af de økonomiske resultater for økologiske planteavlere.

Undersøgelsen, der bygger på tal fra 12 økologiske planteavlsbedrifter med salgsafgrøder og tal fra 45 økologiske bedrifter med både husdyrbrug og planteavl, viser også, at de økologiske landmænd med både husdyr og salgsafgrøder har en højere indtjening end de konventionelle landmænd, der dyrker korn.

- Hvis vi sammenligner de konventionelle bedrifter med korn med de økologer, der både har husdyrsbrug og salgsafgrøder, så opnår økologerne et resultat, der er knap 2.500 kroner bedre per hektar end de konventionelle landmænd, siger William Schaar Andersen, specialkonsulent i Videncentret for Landbrug, Økonomi & Virksomhedsledelse.

Forskellige parametre

Anderledes ser det dog ud, hvis man sammenligner de økologiske bedrifter, der udelukkende har planteavl, med de konventionelle planteavlere.

- Af de bedrifter, der er med i Business Check, som er en lille andel og ikke tilfældigt udvalgt, tyder det på, at de økologiske planteavlere har klaret sig en smule dårligere end de konventionelle korndyrkere. Økologernes resultat er ca. 500 kroner dårligere pr. hektar, siger William Schaar Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udbytteforskellen kan forklares med flere forskellige parametre som eksempelvis forskel på mængden af ukrudt, geografiske vejrforhold og forskel på jordkvaliteten. Men også gødningsforsyningen kan være en betydende årsag.