Store arbejdsbredder og kuperet marker er normalt ikke noget man forbinder med hinanden. Men ikke desto mindre kører der en 24 meter bred strigle rundt på det til tider meget kuperet landskab på Als i det Sønderjyske.

- Den 24 meter brede CMN FlexWeeder-strigle er valgt, så vi kan holde trafikken i plejesporerne, hvor der også bringes gylle ud i, fortæller Tommy Olesen, som sammen med Stefan Mærsk driver Midtals Maskinstation på Als.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De arbejder tæt sammen med Robert Beck, som driver 900 hektar økologisk landbrug for Als samt 200 hektar konventionel planteavl.

- Striglen er omdrejningspunktet i det økologiske markbrug, og grundet den store frihøjde på maskinen kan vi bruge den i meget andet end bare korn, fortæller den sønderjyske maskinstationsejer, som blandt andet fortæller om gode erfaringer fra blandt andet majs.

rich-media-2
De fjedrene strigle-fjedre er ret unikt på CMN-striglen, og ifølge Midtals Maskinstation, så betyder det, at fjedrene springer ud af sårækken og i stedet hypper jord indimellem planterne i eksempelvis majs marken.

Fjedrende tænder

- Vi har kørt med striglen i majs hver fem dag og i alt fem gange indtil majsen fik en fornuftig størrelse til at kunne klare sig selv. Lige efter vi havde kørt i majsen så det ikke ret godt ud, men efter et par dage kan man intet se - udover at marken er pæn ren, og sådan ser den stadig ud i dag, fortæller Tommy Olesen.

Han fortæller, at én af årsagerne til, at den kan leverer det flotte arbejde i majsen er blandt andet den høje rammehøjde på 50 centimeter.

- Desuden så fjedre fjedrene på en sådan måde, at hvis den kommer til at kører i en majsrække, så hopper den selv ud på siden af majsrækken og i stedet hypper jorden op mellem planterne. Det fungere virkelig godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Man har sået adskillige hektar frøgræs ud i vårsæden, og det var man også ved den aften Maskinbladet lagde vejen forbi striglen i foråret.

Stor kapacitet

Tommy beretter om kapacitet op til 20 hektar i timen, når det går godt med 12 til 14 kilometer i timen. Maskinstationen vil forsøge at bruge striglen til at lave flask såbed efter høst, grundet den høje kapacitet.

- Det er klart at en 24 meter bred maskine har en stor kapacitet, men der er også andre fordele ved at maskinen netop er 24 meter bred. Det går nemlig op både med seks og otte meter såsæt, og faktisk bruges striglen også til at så græsfrø med. Ved den sidste omgang striglen i foråret, har man god erfaring med udlæg af græsfrø i vårsædsmarkerne.

- Vi har både sået rødsvingel og hundegræs med en frøkasse på striglen og med udløb foran strigle-tænderne, og det ser ud til at komme overraskende godt.

rich-media-5
Til trods for den store arbejdsbredde, så følger striglen marken ret nøjagtig. Det skyldes, at striglen er delt op i sektioner á én meter, og det hydrauliske træk mellem alle sektioner udlignes.

Intelligent strigle

Den 24 meter brede strigle på Als er produceret i Danmark, og hos danske CMN, som har hjemme i Thyholm, fortæller indehaver Claus Nygård, om stigende interesse for strigler.

- Vi har haft rigtig travlt med at følge med efterspørgsel på strigler, og det skyldes primært, at man som økolog kan have svært ved blot at 'nøjes' med en renser til renholdelsen i afgrøderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at der i Danmark blot kører to af de store 24 meter strigler, og det primært er den 12 meter version, som er mest populær. Hos CMN leveres striglerne også 14,16,18 samt 20 meter udgaver foruden den 24 meter i bugseret udgaver, mens strigler fra 12 meter og ned til to meter er monteret i traktorens lift.

- Alle vores strigler er bygget op af sektioner på én meter, hvor der altid er trykudligning mellem de forskellige sektioner på tværs af striglen. Det vil sige, at der på den 24 meter brede strigle er lige meget tryk på hver enkelt sektion, hvilket sikre at striglen arbejder i den helt optimale dybde, også selv marken har bakker på tværs af kørselsretningen, fortæller Claus Nygård.

På Agromek i 2018 viste CMN den nyeste generation FlexWeeder, hvor det nu er muligt med en intelligent styring af strigle fjedrenes arbejdsdybde afhængig af jordtypen. Nu sidder der nogle vinkel-sensorer, som måler vinklen på de enkelte strigle fjedre, og dermed arbejdsdybden.

Sensorerne sender sender signal til computeren, som derved kan ændre vinkel, hvis jordtypen ændre sig, og dermed arbejdsdybden også vil ændre sig.

- Det er rigtig smart for de maskinfører, som måske ikke lige kender jordtypen hundredprocent, og derfor ikke manuelt kan regulere striglens arbejdsdybde. Med det nye system sikre vi altid den optimale arbejdsdybde, og dermed laver vi ikke unødig skade på afgrøden, fortæller den nordjyske maskinproducent.

rich-media-8
Arbejdshastigheden med striglen er typisk mellem 12 og 14 kilometer i timen.