Da LandboNord torsdag aften inviterede til randzonemøde på domicilet i Brønderslev var det for fulde huse. Over 500 landmænd strømmede til for at høre mere om, hvordan de skal forholde sig til den nye lov, der træder i kraft den 1. september.

Da formand Niels Vestergaard Salling havde budt velkommen, lagde miljøfagchef Anna Birgitte Thing og chefkonsulent Jens Elbæk ud med at forklare om alt det praktiske i forbindelse med indberetning af fejl på randzonekortet, ansøgning om kompensation og ansøgning om dispensationer i forbindelse med fem procents-grænsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen vejledning klar

Da de mange praktiske informationer var blevet givet videre til landmændene, blev der åbnet for en spørgerunde – og spørgelysten var ikke til at tage fejl af.

Landmændene er i vid udstrækning i tvivl om, hvordan de skal forholde sig til randzoner omkring og langs deres konkrete grøfter, søer og vandløb. For eksempel blev der spurgt ind til, hvordan forskellige dele af loven skal tolkes.

- Det er svært for os at give klart svar på alle spørgsmål, for der ligger jo fortsat ingen vejledning klar til os fra NaturErhvervsstyrelsen, men vi forsøger at vejlede landmændene, så godt vi kan, sagde Jens Elbæk, der var noget overvældet af det store fremmøde. 

Den politiske kamp fortsætter

Efter de mange spørgsmål fortalte formanden om det politiske arbejde, der foregår i øjeblikket.

- At der kommer så mange til sådan et møde, er jo et klart udtryk for, at landmænd helt generelt føler sig klemt af systemet. Og ikke nok med det, så kan de ikke engang få vished om, hvad de præcist skal gøre, fortalte Niels Vestergaard Salling efter mødet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag, mandag, og i morgen, tirsdag, afvikler LandboNord endnu to møder på henholdsvis Læsø og i Åbybro. Så for de landmænd, der ikke kom af sted til det første møde, er der stadig en chance.