Hos Agri Nord og LandboSyd konstaterer man, at landmænd ikke kan være sikre på, at de lever op til lov om randzoner. Ifølge de to landboforeninger har NaturErhvervstyrelsen ikke løst opgaven med at skabe klarhed omkring randzoneloven og administrationen af loven inden 1. september 2013. Mange landmænd er derfor lige nu usikre på, hvad de skal gøre i forhold til loven.

- Vi har erfaret, at randzonekortene nogle steder er over 90 procent forkerte, og at de ikke kan bruges til at anlægge randzoner ud fra. Man kan derfor ikke med sikkerhed vide, hvor der skal være randzoner, siger chefkonsulent for planteavl hos LandboSyd, Helge Lorenzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bakkes op af chefkonsulent for Husdyr & Miljø hos Agri Nord, Jørgen Evald Jensen:

- Vi har erfaret, at NaturErhvervstyrelsen og vandløbsmyndighederne kan have forskellig opfattelse af, hvor der skal være randzoner. Det er ikke en holdbar situation. Vurderingen kan også være forskellig fra kommune til kommune, og det er ikke acceptabelt i et retssamfund.

LandboSyd og Agri Nord har meldt ud, at man i rådgivningen ikke kan give sikre svar på, hvor der skal være randzoner som følge af manglende klarhed omkring randzoneloven.

- Ingen kan derfor vide, om det er muligt at opnå kompensation. Vandplanerne er ikke vedtaget, og der er stadig ikke en bagvedliggende årsag til at have randzoner. Desuden er der ingen andre steder i EU, hvor det er et krav, påpeger Jørgen Evald Jensen.

Fjumreår er gået

De to landboforeninger understreger, at randzonerne slet ikke har den påståede miljømæssige effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det fjumreår, som myndighederne gav sig selv, er gået. Der er stadig total mangel på klarhed. Der er slet ingen retssikkerhed omkring randzonelovgivningen, og mange landmænd har derfor måttet erkende, at de ikke evner på nogen måde at finde ud af, om de lever op til lovens krav, siger Helge Lorenzen

Agri Nord og LandboSyd anbefaler derfor alle de landmænd, der har problemer med randzonelovgivningen uanset problemets karakter at sende brev med oplysning herom til NaturErhvervstyrelsen. Det er både relevant for landmænd, der har udlagt randzoner og er i tvivl om, hvor vidt de er berettiget, og de landmænd ikke har udlagt randzoner.

Agri Nord og LandboSyd vil gerne hjælpe med at udforme denne skrivelse.