Landbruget kan godt overleve med den nuværende ejermodel, hvor landmanden ejer sin egen gård, jord og maskiner, mener DLR Kredit, der er specialist i realkreditudlån til landbruget. Det skriver Finanswatch.

Ejermodellen kan ifølge DLR Kredit bestå, selv om et betydende landbrug i dag ofte vil kræve mellem 50 og 100 millioner kroner, som kan være ganske svært at hente i banken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske pensionskasser står klar i kulissen med langsigtede investeringer i landbrugsjord, hvis landbruget altså er klar til at sælge. Det vil bryde med den ejermodel, der har båret dansk landbrug frem siden tidernes morgen.

- Jeg tror sagtens, at dansk landbrug kan fortsætte med den nuværende ejerstruktur i vid udtrækning. Men har vi et stort landbrug, der skal ejerskiftes ud af en familie, så vil der kunne være behov for investorer som pensionskasser, der bidrager med langsigtede penge, siger direktør Jens Kr. A. Møller fra DLR Kredit til Finanswatch.

- Landbruget har altid bevæget sig på kanten

AP Pension har flere gange været nævnt som den pengetank, der er mest ivrig efter at få dansk landbrug på bøgerne.

Direktør Søren Dal Thomsen har sagt, at en ejermodel, hvor pensionskasser gennem en fondskonstruktion køber jorden, bestemt er en mulighed, hvis prisen på jorden er rigtig. Han mener, at det i fremtiden bliver for svært for landbruget at være selvejende - med mindre gårdene kan blive ved med at gå i arv.

- Historisk set har landbrugets strukturudvikling altid bevæget sig på kanten af det, som har været muligt at finansiere, når vi taler om de største bedrifter. Vi talte om det samme for fem år siden, ti år siden og i 1960, da DLR blev startet. Bedrifterne bliver større for hver generation og de allerstørste bevæger sig hele tiden på kanten af det, der kan finansieres, siger Jens Kr. A. Møller til Finanswatch.