En stor, afrikansk øko-konference har netop været afholdt i Zambias hovedstad Lusaka.

- Det er tydeligt, at økologi rykker frem på den politiske dagsorden i Afrika, fortæller en af deltagerne Per Rasmussen, international konsulent i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forøgede udbytter, mere robust jord og markant bedre fødevareforsyning er de resultater, der motiverer småbønderne til at anvende de økologiske metoder. Nogle af varerne kender vi fra danske butikshylder, og i flere lande i Afrika vokser hjemmemarkederne for økologiske varer i takt med middelklasserne. 

De forskellige økologi-organisationer i Afrika har netop holdt The 2nd African Organic Conference med repræsentanter fra mere end 40 lande. I en deklaration fra konferencen opfordrer de den Afrikanske Union (Afrikas pendant til EU) til at integrere økologisk landbrug bredt i sine politikker og arbejde. 

- Man begynder at bevæge sig fra fuldt fokus på det landbrugsfaglige til at tale om økologi i politik. På mange måder minder det om udviklingen herhjemme, hvor man på et tidspunkt blev enige om at skabe nogle politiske rammer for økologien, fordi produktionen og efterspørgslen voksede, siger Per Rasmussen, international konsulent i Økologisk Landsforening, som deltog i konferencen. 

Aktionsplan for økologi i Afrika

Som et middel til at opnå politisk indflydelse har de afrikanske økologiorganisationer for nylig samlet sig i paraplyorganisationen African Organic Network. 

- I Zambia, hvor konferencen blev holdt, uddeler myndighederne gratis kunstgødning. Det illustrerer meget godt, at der er behov for en større politisk platform for økologien at stå på i visse afrikanske lande, siger Per Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den Afrikanske Union har i 2010 truffet beslutning om at arbejde for at fremme udviklingen af økologiske landbrugssystemer. Den Afrikanske Union har tilmed udarbejdet en aktionsplan for økologisk landbrug. Der mangler dog finansiering til at føre aktionsplanen ud i livet.