Miljøminister Ida Auken (SF) har varslet en ny differentieret afgiftsmodel til pesticider, der skal få landmændene til at bruge færre pesticider og vælge de pesticider, der udgør den mindste miljø- og sundhedsbelastning.

Men nu viser ny forskning, at selv en kraftig forøgelse af pesticidafgifterne med stor sandsynlighed kun vil påvirke knapt halvdelen af landmændene i deres beslutninger om pesticidforbrug. Det skriver ing.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen er foretaget af forskere ved Aarhus Universitet og Københavns Universitet under Pesticidforskningsprogrammet gennem litteraturstudier, interviews og spørgeskemabesvarelser fra 1100 danske landmænd med et landbrug på mindst 30 hektar for at finde frem til virkemidler, der kan reducere forbruget af pesticider i landbruget.

Og her lyder en af konklusionerne, at hvis afgifterne på svampe- og ukrudtsmidler hæves fra 33 procent af midlernes værdi til 100 procent, vil kun knapt halvdelen af landmændene ’helt sikkert’ eller ’med stor sandsynlighed’ reducere forbruget af pesticiderne. 

To forskellige typer landmænd

Forklaringen på det mønster er ifølge Anders Branth Pedersen, der er seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet og er en af forskerne bag undersøgelsen, at de danske landmænd kan inddeles i to markante typer. 

Den ene gruppe udgør cirka halvdelen af landmændene, som lægger meget vægt på priser på pesticider og afgrøder, når de træffer beslutninger om anvendelse af pesticider. Den anden gruppe udgør en tredjedel af landmændene, som i stedet lægger vægten på at opnå et højt udbytte i marken og lægger mindre vægt på priser på pesticider og afgrøder, når de forbruger pesticider. Der vil desuden være nogle landmænd, der ikke passer i nogen af grupperne.

- Den sidste gruppe er ikke så tilbøjelige til at lade sig påvirke af og ændre deres adfærd på baggrund af en pesticidafgift. Ved en tredobling af afgiften for fungicider og herbicider, er det kun halvdelen af landmændene, der er sikre på, at de vil ændre deres forbrug af pesticider, selvom man hæver afgiften så meget, forklarer Anders Branth Pedersen til ing.dk.