I dag har Folketinget vedtaget pesticidafgiften, der skal få landbrugets forbrug af sprøjtemidler ned.

Et bredt flertal, der ud over regeringspartierne og Enhedslisten består af både Venstre og Konservative, bakker op om en ny pesticidafgift, der gør de mest belastende sprøjtemidler dyrere for landmændene, hvilket skal reducere sprøjtemidlernes belastning af miljø, drikkevand og sundhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er glad for, at vi har opnået bred enighed om den nye afgift. Afgiften er helt afgørende for, at vi blandt andet kan få forbruget af belastende sprøjtemidler ned. Det er vigtigt, at de seneste års stigende forbrug af sprøjtemidler nu bliver bremset, så vi kan sikre rent drikkevand, bedre sundhed og miljø, siger miljøminister Ida Auken.

L&F: Staten tjener penge på afgift

Formand for Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen, har tidligere udtrykt bekymring over for pesticidafgiften.

- Det er sådan set fint, at vi får omlagt afgifterne i en retning, der hjælper til et mere bæredygtigt erhverv. Men når omlægningen samtidig giver et øget provenue til staten, så vil det jo nødvendigvis belaste erhvervet yderligere, sagde Niels Jørgen Pedersen til maskinbladet.dk i april.

- Så risikerer vi, at afgrøderne bare bliver produceret i udlandet i stedet for - og efter al sandsynlighed med flere sprøjtemidler, fortsatte L&F-formanden.