Glæde, forventning og bekymring. Det er med blandende følelser, at kommuner og grønne organisationer tager imod de 246 naturplaner, som blev offentliggjort onsdag. Det skriver altinget.dk.

Glæde over, at de forsinkede planer nu kommer. Forventning til, at der nu skal gøres en stor og målrettet indsats for den vigtigste danske natur. Men også bekymring over, om indsatsen nogensinde bliver realiseret. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store dele af indsatsen skal nemlig baseres på frivillige aftaler mellem kommuner og lodsejere - men hvis lodsejerne ikke vil være med, så sker der ingenting.

Det bekymrer kontorchef i KL, Eske Groes: 

- Kommunerne har ingen styringsmidler, så den store ukendte faktor er, om lodsejerne vil være med eller ej, siger han til altinget.dk og fortsætter: 

- Der findes jo allerede ordninger, hvor man kan søge penge til at lave bedre natur på sin grund, men erfaringerne er ikke for gode. Ordningerne bliver ikke brugt i noget stort omfang. Derfor er der stor sandsynlighed for, at det går på samme måde denne gang.

Det er især den forbedrede naturpleje med for eksempel græsning og høslet, som skal etableres med frivillige MVJ-aftaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Auken tror på frivillige aftaler

Miljøminister Ida Auken (SF) vælger i første omgang at være optimistisk.

- Jeg er sikker på, at der her nok skal komme til at virke. Landbruget har taget godt imod det, og de vil gerne være med, så nu må vi prøve med de frivillige aftaler først, siger hun til altinget.dk.

Ministeren understreger, at planerne skal omsættes til handling. Derfor har hun nedsat et 'Grønt fremdriftsforum', hvor stat, kommuner, grønne organisationer med flere skal mødes for at sikre, at kommunernes handleplaner også bliver ført ud i livet.