Lyt til artiklen:

Europæisk flertal indgår bindende aftale om naturgenopretning

00:00
Hastighed: ???x
02:06

- Det er afgørende, at vi er nået en aftale med bindende mål for at genoprette vores natur. Afstemningen var tæt. Men de her konkrete tiltag er bydende nødvendige for at håndtere biodiversitetskrisen, siger Magnus Heunicke i forbindelse med, at han sammen med et flertal af europæiske miljøministre stemt for en ny naturgenopretningsforordning. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Europa skal have bedre og mere natur. Der skal skabes enge, heder, skove, ålegræs og stenrev, hvor planter, dyr og fisk trives. Tilbagegangen af vilde bier, som sørger for vigtig bestøvning af planter og afgrøder, skal vendes. Biodiversiteten i de europæiske skove skal øges. Det er alt sammen indholdet af en ny forordning, som kan blive til virkelighed frem mod 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forordningen, som Heunicke med flere har stemt for, betyder, at medlemslandene får bindende mål, som skal sikre initiativer til genopretning af 20 procent af EU's samlede land- og havarealer i 2030.

Medlemslandene skal inden 2030 blandt andet sætte gang i genopretning af 30 procent af naturområder til lands og til havs, som er i dårlig tilstand, udtage 30 procent af lavbundsjorde inden 2030 og vende nedgangen i antallet af bestøvere senest i 2030.

Europa-Parlamentet skal nu tage stilling til forordningen, inden den skal forhandles mellem Europa-Parlamentet og miljøministrene i EU-rådet. Hvis forordningen bliver vedtaget, skal medlemslandene udarbejde nationale genopretningsplaner, som bl.a. skal indeholde et overblik over hvilke områder, der er behov for at genoprette og en beskrivelse af hvilke tiltag, der er planlagt for at nå forordningens mål. Derudover skal medlemslandene gøre status på den nationale genopretningsplan hvert sjette år.